Siria îşi recuperează ponderea strategică în Orientul Mijlociu

17

Siria sărbătoreşte a zecea aniversare de la venirea la putere a lui Bashar al-Assad cu sentimentul că lucrurile s-au schimbat comparativ cu cele trei decenii de guvernare ale tatălui său, Hafez al-Assad, informează marţi ziarul Las Provincias.

Între responsabilii regimului există opinii diferite cu privire la succesele obţinute. Sunt în general pozitive, dar sunt împărţite între linia de continuitate a etapei anterioare, sau ‘apariţia unei Siriei noi’, graţie rolului acestui medic oftalmolog în vârstă de 45 de ani reconvertit în preşedinte după moartea fratelui său Basil, care era destinat să-i succeadă tatălui în funcţie.

Organizaţii precum Human Rights Watch au profitat de aniversare pentru a publica un raport intitulat, ‘Un deceniu pierdut’, în care critică lipsa libertăţii de gândire, reprimarea opozanţilor şi a membrilor comunităţiii kurde şi încarcerarea sistematică a activiştilor pentru drepturile omului.
Document de care autorităţile nu au ţinut seama, pentru că ‘se limiteză să critice Siria, fără să spună vreun cuvânt despre Israel, care este cel care condiţionează o mare parte a politicii noastre’.

Statul vecin Israel care ocupă Înălţimile Golan din 1967, este calul de bătaie al unui regim care consideră de ‘nenegociat’ restituirea acestor teritorii, iar pentru acesta este dispus să facă ‘uz de toate mijloacele necesare, indiferent de sacrificiile umane’, aşa cum a remarcat tranşant primarul din Qneitra, Riad Hyjab.
Ultimul deceniu a fost marcat de refuzul de a sprijini SUA în războiul din Irak şi de asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri, la Beirut în 2005, două episoade care, potrivit afirmaţiilor preşedintelui sirian, ‘ne-au obligat să dăm înapoi în faţa unor reforme, ca urmare a puternicelor presiuni străine’.

După ce s-a aflat timp de şapte ani pe lista statelor aparţinând aşa-numitei ‘Axe a răului’ ţara a revenit pe agendele europene iar prin capitala siriană trec acum preşedinţi de guvern sau de stat, precum Jose Luis Rodriguez Zapatero sau Nicolas Sarkozy, iar Barack Obama şi-a ales deja noul ambasador pentru a-l trimite acolo.
Cu dezastrul războiului din Irak drept fundal şi conflictul palestinian aflat într-un punct mort, Occidentul îşi întoarce din nou faţa spre Siria privind-o ca pe un port deschis pentru a colabora la soluţionarea problemelor regiunii. Şi ca pe punte de acces direct spre Teheran, având în vedere că republica islamică a ăcut totul pentru a umple în aceşti ani golul lăsat de Occident.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata