Slovacia a inaugurat o conductă prin care Ucraina va primi gaze din UE

19

Slovacia a inaugurat marți conducta Vojany-Uzhorod, prin care Uniunea Europeană va putea să livreze gaze naturale Ucrainei în sistem invers, o soluție care permite Ucrainei să-și asigure 20% din consumul anual într-un moment în care Kievul se pregătește de o posibilă oprire a livrărilor de gaze naturale rusești, transmite Reuters.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina însă în data de 16 iunie anul curent grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părții ucrainene.

Prezent marți la inaugurarea conductei, premierul slovac, Robert Fico a declarat că livrările de gaze naturale din Slovacia, Ungaria și Polonia ar putea acoperi necesarul de importuri de gaze naturale pe termen mediu al Ucrainei.

„Dacă vom pune la punct trei puncte de livrare în sistem invers atunci vom putea ajunge la o capacitate de transport de 25 de miliarde metri cubi pe terme mediu ceea ce ar putea constitui o soluție pentru necesitățile actuale ale Ucrainei”, a declarat Robert Fico.

Conducta inaugurată marți, o conductă existentă deja, dar care nu mai era folosită și care a fost modernizată, face legătura între orașul Vojany din estul Slovaciei și orașul Uzhgorod din vestul Ucrainei și poate transporta până la 10 miliarde de metri cubi pe an.

Eustream, compania care operează rețeaua de gazoducte din Slovacia, a estimat că va transporta marți o cantitate de 22,4 milioane metri cubi de gaze prin noua conductă în timp ce Ministerul slovac al Economiei a estimat că conducta este gata să funcționeze la capacitate maximă.

Problema Ucrainei este că rețeaua de conducte din Europa continentală a fost construită din Est spre Vest, pentru a putea importa gaze din Rusia. Rusia este responsabilă pentru o treime din consumul UE de petrol, cărbune și gaze naturale. În schimb, Rusia primește 250 de miliarde de dolari pe an, adică aproximativ două treimi din veniturile guvernamentale. Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa via Ucraina.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat, săptămâna trecută, că executivul comunitar pregătește o analiză pentru summitul UE din octombrie, cu privire la consecințele care ar putea apărea în cel mai rău caz posibil, respectiv o întrerupere totală a livrărilor de gaz din Rusia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata