Slovenia, paralizată de viscol: drumuri blocate şi mii de locuinţe fără curent electric

20

O parte din Slovenia era paralizată joi, după viscolul puternic care s-a abătut asupra micului stat european şi care a făcut o victimă, potrivit poliţiei, relatează AFP.

Miercuri seară, un electrician a murit când încerca să restabilească furnizarea de curent electric într-o pădure din apropiere de Maribor (nord-est), a anunţat poliţia locală.

Joi, aproape 36.000 de locuinţe erau încă lipsite de curent electric, pentru a patra sau chiar a cincea zi consecutivă, au anunţat distribuitorii de electricitate ai ţării. La apogeul crizei, 120.000 de gospodării au fost private de electricitate, adică peste un sfert din gospodăriile slovene.

În total, 7.600 de pompieri, soldaţi, electricieni şi voluntari lucrau la restabilirea curentului electric şi deblocarea infrastructurii, precizează agenţia franceză de presă.

Potrivit acesteia, situaţia rămâne deosebit de gravă în regiunea Postojna, la 40 km de capitala Ljubljana, din cauza temperaturilor foarte scăzute şi a copacilor căzuţi pe şosele.

Linia feroviară care leagă Postojna de oraşul Koper de la malul Mării Adriatice este încă blocată de copacii căzuţi sub greutatea zăpezii şi a gheţii, a explicat preşedintele căilor ferate slovene, Dusan Mes.

La rândul său, ministrul agriculturii a evocat ‘cea mai gravă catastrofă pentru pădurile ţării’, care se întind pe jumătate din teritoriul Sloveniei. Conform unei prime estimări, 40% din pădurile slovene au fost afectate de zăpadă şi gheaţă.

Situaţia s-ar putea deteriora şi mai mult vineri, când se aşteaptă rafale de vânt ce ar putea provoca ruperea copacilor acoperiţi de gheaţă, au prevenit autorităţile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata