Șoferii Uber din Marea Britanie vor primi concedii plătite, pensii după decizia Curții Supreme

Uber își reclasifică cei 70.000 de șoferi din Regatul Unit, după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a confirmat luna trecută o hotărâre conform căreia aceștia ar trebui clasificați ca lucrători și nu contractori independenți.

Compania a declarat că, în calitate de „lucrători” – o clasificare unică pentru dreptul muncii din Marea Britanie care nu atinge „angajatul”, șoferii vor avea dreptul la salariu minim, timp de concediu și pensie. Uber nu a aplicat modificările lucrătorilor săi de la livrarea de alimente Uber Eats, ci doar șoferilor de transport.

Uber (UBER) a declarat că salariul minim se va baza pe timpul angajat după acceptarea unei călătorii și după cheltuieli – o definiție care ar putea face obiectul controlului. Curtea a stabilit luna trecută că șoferii lucrează de la momentul în care pornesc aplicația Uber, mai degrabă decât atunci când transportă pasageri, așa cum a susținut compania.

Luna trecută, instanța a decis că un grup de șoferi Uber care au adus un caz la un tribunal pentru ocuparea forței de muncă nu erau contractori independenți, deoarece activitățile lor erau „foarte bine definite și controlate de Uber”. Judecătorul a citat controlul companiei asupra tarifelor și modul în care dictează condițiile contractuale în care șoferii își execută serviciile. Procesul împotriva Uber a fost depus pentru prima dată de Yaseen Aslam și James Farrar în 2016, când cei doi bărbați erau șoferi pentru Uber.
Decizia a marcat o înfrângere semnificativă pentru Uber în Regatul Unit, unde a ajuns sub presiunea activiștilor muncitori și a autorităților de reglementare a transporturilor. Uber și-a apărat controversatul model de afaceri de a-și trata lucrătorii ca pe niște contractori independenți, în timp ce, mai recent, a prezentat adăugarea de noi beneficii ca un fel de cale de mijloc.

„După hotărârea Curții Supreme din Marea Britanie de luna trecută, am fi putut continua să contestăm drepturile șoferilor la oricare dintre aceste protecții în instanță. În schimb, am decis să întoarcem pagina”, a scris CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, într-o opinie publicată de Evening Standard discutând despre schimbări. „Am solicitat actualizări ale cadrelor legale, atât în ​​SUA, cât și în UE, care să garanteze beneficii și protecție lucrătorilor independenți, fără a elimina flexibilitatea care face acest tip de muncă atât de atractiv pentru ei, în primul rând.”
Schimbarea modelului său de afaceri din Marea Britanie urmează o victorie decisivă în statul său natal, California, unde alegătorii au adoptat o măsură de vot în noiembrie, exceptând Uber și alte companii de economie de la o lege de stat care le-ar fi cerut să își reclasifice șoferii și oamenii de livrare ca angajați mai degrabă decât contractori independenți.

Ca parte a măsurii de votare, Uber continuă să-și trateze șoferii ca pe niște contractori independenți, cu unele noi concesii de beneficii, inclusiv o garanție minimă a câștigurilor bazată pe „timpul angajat” atunci când un șofer îndeplinește o cerere de transportare sau livrare, dar nu și timpul pe care îl petrec așteptând o comandă. Uber și alte companii de transport au făcut cunoscut că intenționează să promoveze legi similare în alte state, precum și să urmeze legislația federală din Statele Unite pentru a-și consolida abordarea.

Sursa: CNN Business
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata