S&P retrogradează ratingul Uniunii Europene după Brexit

Agenţia de notaţie Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat joi, 30 iunie, cu o treaptă la AA ratingul aferent datoriei pe termen lung a Uniunii Europene, explicând decizia sa prin incertitudinile din jurul blocului după votul britanic în favoarea ieşirii din UE, informează Reuters şi AFP.

„După decizia alegătorilor britanici de a părăsi UE în urma referendumului din 23 iunie, ne-am reevaluat analiza asupra coeziunii în interiorul UE, pe care o considerăm acum mai degrabă ca un factor neutru decât pozitiv în notaţie”, a declarat agenţia într-un comunicat.

Potrivit acestui comunicat, S&P a scăzut nota UE de la AA+ la AA cu o perspectivă stabilă, ceea ce înseamnă că agenţia estimează că o retrogradare suplimentară nu va fi necesară pe termen mediu.

Luni, S&P şi Fitch au retrogradat ratingul Marii Britanii, menţionând referendumul de săptămâna trecută, care a decis în favoarea ieşirii din UE. S&P a scăzut nota ţării de la AAA, cea mai bună, la AA, în timp ce Fitch de la AA+ la AA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata