Spania a ieşit din recesiune în T1, dar creşterea ar putea fi de scurtă durată

Economia Spaniei a ieşit din recesiune în primul trimestru din 2010, datorită creşterii exporturilor şi a cheltuielilor consumatorilor, conform datelor finale publicate miercuri, 19 mai, de Institutul Naţional de Statistică (INE), dar analiştii avertizează că această creştere ar putea fi de scurtă durată, transmite AFP.

Economia Spaniei, a cincea ca mărime din Europa, a crescut cu 0,1 la sută în perioada ianuarie-martie 2010, comparativ cu trimestrul precedent, după şase trimestre consecutive de contracţie.

Exporturile au crescut cu doi la sută în timp ce cheltuielile consumatorilor s-au majorat cu 0,5 la sută, al doilea trimestru consecutiv de creştere, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Comparativ cu primul trimestru din 2009, Produsul Intern Brut al Spaniei s-a contractat în perioada ianuarie-martie 2010 cu 1,3 la sută, după un declin de 1,8 la sută în trimestrul precedent.

Spania este ultima mare economie din lume care a ieşit din recesiune. Dar analiştii avertizează că trendul ascendent în privinţa cheltuielilor de consum nu va dura mult din cauza majorării TVA-ului cu două puncte procentuale, în iulie, şi a impactului ratei şomajului, de 20 la sută.

‘În timp ce exportatorii suferă din cauza lipsei severe de competitivitate iar cererea pe plan intern se va diminua din cazua restricţiilor fiscale, pare foarte puţin probabil ca Spania să se afle pe calea unei redresări puternice şi susţinute’, a explicat Ben May, economist la London-based Capital Economics.

Guvernul spaniol a estimat că economia se va contracta în acest an cu 0,3 la sută, după un declin de 3,6 la sută în 2009.
După ce anul trecut a înregistrat al treilea mare deficit bugetar din zona euro, costurile de creditare ale Spaniei au crescut, ceea ce a determinat autorităţile de la Madrid să demareze un program de austeritate ce include reducerea cu cinci procente a salariilor funcţionarilor şi majorarea TVA-ului de la 16 la 18 procente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata