Spaniolii carantinați fierb de invidie în timp ce germanii merg în Mallorca

Zeci de mii de germani intenționează să facă escapade de Paște în ultimele minute către insulele pline de soare ale Spaniei, lăsându-i supărați pe mulți spanioli, cărora nu li se permite să facă același lucru din cauza interdicției de călătorie.

„Nu are absolut niciun sens că în Spania nu ne putem mișca între regiuni, dar orice străin poate intra … și răspândi infecții”, a spus Emilio Rivas, 23 de ani, care locuiește la Madrid.

Tânărul evaluator fiscal a vrut să iasă din oraș pentru sărbători, dar trebuie să rămână acasă, deoarece Spania a interzis călătoriile între regiuni de Paști pentru a evita repetarea unei creșteri a contagiunii, văzută după o reducere a restricțiilor de Crăciun.

Dar turiștii din țările europene cu rate mai mari de infecții, cum ar fi Franța sau Germania, pot zbura pentru o vacanță, atâta timp cât au un rezultat negativ al testului covid – ceea ce chiar și cel mai înalt oficial al sănătății, Fernando Simon, a descris drept „nepotrivit”.

De îndată ce Berlinul a ridicat săptămâna trecută cerința de carantină pentru călătorii care se întorceau din insulele Baleare, cererea de zboruri către arhipelag a crescut, cu turiștii din Franța și din alte părți, de asemenea, vizibili pe străzile din Madrid.

Cu toate acestea, guvernul german nu recomandă încă, călătoriile neesențiale. „Lipsa unui avertisment de călătorie nu este o invitație la călătorie”, a spus o purtătoare de cuvânt a ministerului de externe la începutul acestei săptămâni.

Rezidenta din Madrid, pensionară, Angelines Ruiz, s-a plâns că a trebuit să rămână pe loc după ce a anulat o călătorie în regiunea de vest a Extremadura.

„În plus, mi-e teamă să  merg oriunde în cazul în care mă infectez cu unul dintre acești francezi sau germani”, a spus Ruiz, în vârstă de 76 de ani.

Rata infecției din Spania este cea mai scăzută din august.

În ciuda nemulțumirilor larg răspândite din partea spaniolilor, întoarcerea germanilor în căutare de soare va oferi o lovitură de bun venit în industria turismului aflat în dificultate, după ce vizitatorii străini în Spania au scăzut cu 80% până la 19 milioane în 2020, cel mai scăzut nivel din 1969.

În 2020, contribuția industriei la produsul intern brut a scăzut între 4% și 5%, conform estimărilor grupului de lucru Funcas, de la o cotă de 12% în 2019.

Hotelurilor și locațiilor de vacanță din Germania li se interzice închirierea de către turiști, lăsând vacanța în străinătate ca singură opțiune.

Compania aeriană low-cost Eurowings a Lufthansa a adăugat 300 de zboruri suplimentare din toată Germania către Mallorca pentru Paște ca răspuns la o creștere de patru ori în rezervări după ridicarea carantinei, în timp ce Ryanair a anunțat 200 de conexiuni suplimentare la Mallorca și Alicante.

TUI Germania a declarat că rezervările de Paști au fost duble în 2019, iar unele hoteluri din compania Mallorca erau deja complet rezervate.

Șeful comunicațiilor de la TUIfly Aage Duenhaupt a declarat că afluxul nu va duce la agitație, iar cluburile de noapte din stațiunile germane vor rămâne închise.

„Nu vor fi sărbătorile petrecerii”, a spus el. „Au anulat chiar și alcoolul gratuit în hotelurile all inclusive.”

Răspunzând creșterii bruște a rezervărilor, autoritățile baleare au declarat că au salutat noul val de turiști și vor respecta cu strictețe cerința unui test PCR negativ.

„Nu este o problemă faptul că oamenii vin în Insulele Baleare. Testăm pe toată lumea și vom continua să o facem atâta timp cât securitatea sănătății o va cere ”, a spus o purtătoare de cuvânt a departamentului de sănătate.

Pe aeroportul din Duesseldorf, călătorii care se îndreptau către Baleare erau compătimiți de nemulțumirea spaniolilor.

„Pot să înțeleg total cum se simt spaniolii, să călătorească în timpurile coronei este cu adevărat un privilegiu”, a spus pasagera cu destinația Mallorca, Donata, care nu și-a dat al doilea nume. „Întregul lucru este un pic iresponsabil.”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata