Spionii din Carpaţi

România figurează pe harta serviciilor de informaţii militare ale NATO. Cu o lună şi jumătate în urmă, s-a deschis la Oradea (nord-vestul ţării) un centru de formare a viitorilor spioni ai Alianţei Nord-Atlantice, informează Radio France Internationale (RFI).

La centrul HUMINT (Human Intelligence), accesul ziariştilor este restricţionat. France 24 a fost prima televiziune care l-a putut vizita. ‘Militarii din ţările NATO sunt formaţi în acest centru pentru a putea fi trimişi apoi în zonele de conflict în care suntem implicaţi, precum Kosovo şi Afganistan’, afirmă colonelul Eduard Simion, şeful centrului HUMINT.

Este într-adevăr singurul loc în care se antrenează viitori spioni militari ai NATO. Soldaţii săi sunt formaţi pentru a descoperi informaţii strategice în zonele de conflict. O muncă susţinută care se desfăşoară în culise şi care face adesea diferenţa. ‘Centrul nostru are ambiţia de a deveni un element de referinţă al sectorului de informaţii militare din cadrul NATO’, afirmă Simion.

Câtă ironie a istoriei !, comentează RFI. Timp de aproape cincizeci de ani, România a fost „oaia neagră” a Occidentului. Antena serviciilor secrete ale Securităţii, poliţia politică a regimului, era temută în Europa de Vest, dar şi în Statele Unite. ‘Dacă românii au avut succes, acest lucru se datorează mai ales faptului că au mizat pe relaţiile umane, explică Ion Ioana, care a lucrat de peste douăzeci de ani în contraspionaj, înainte şi după căderea regimului lui Ceauşescu.

Nu am avut un material prea sofisticat, ca în Occident. Cu toate acestea, putem să-i învăţăm multe pe occidentali. Chiar dacă unii nu vor să recunoască, rezultatele serviciilor noastre de informaţii au fost foarte bune’. Traumatizată de invazia sovietică şi de o jumătate de secol de dictatură comunistă, România caută de aproape douăzeci de ani protecţia occidentalilor.

De câţiva ani, preşedintele Traian Băsescu a reuşit să-şi integreze ţara în NATO şi s-a dovedit un aliat fidel al americanilor, notează RFI. A dat undă verde Washingtonului să deschidă patru baze militare şi să instaleze un scut antirachetă pe malurile Mării Negre. La Oradea, prezenţa NATO inspiră siguranţă. ‘Acest centru va atrage străini care vor veni să se antreneze aici, afirmă Richard Balint, actor la teatrul din Oradea.
Şi este un lucru bun pentru oraşul nostru’. Micul oraş transilvănean, renumit pentru atmosfera sa liniştită, se mândreşte acum cu locul pe care îl ocupă pe harta spionajului mondial, conchide RFI.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata