Sprijinul acordat de Baku proiectelor energetice europene este exclusiv unul politic

Principalul obiectiv al vizitei pe care o impresionantă delegaţie română a desfăşurat-o la începutul acestei săptămâni la Baku îl constituie cooperarea României şi Azerbaidjanului în domeniul livrărilor de gaz.

În prezent, discuţiile se poartă pe marginea a două proiecte: White Stream şi posibilitatea achiziţionării din Azerbaidjan a unor cantităţi de gaz lichefiat. În opinia analistului azer Ilham Şaban, încercând să-şi diversifice livrările de resurse energetice spre Europa, Baku acordă acestor proiecte doar sprijin politic ‘şi nimic mai mulť. Proiectul White Stream a fost propus Uniunii Europene cu doi ani în urmă, de Ucraina, precizează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În scopul realizării acestui proiect a fost creat chiar un consorţiu internaţional ‘Georgia-Ucraina-UE‘ – GUEU, White Stream Pipeline Company. Potrivit proiectului, care prevede diversificarea livrărilor de resurse energetice în Ucraina şi UE, gazul azer, turkmen şi kazah ar urma să vină în Europa dinspre regiunea Mării Caspice, pe un traseu ce va trece prin Azerbaidjan şi portul georgian Supsa, iar apoi pe fundul Mării Negre spre Europa de Est şi Centrală.

De la lansarea sa, proiectul White Stream a stârnit imediat ample discuţii în Europa, care după 20 de ani va avea nevoie, în opinia experţilor, de o cantitate de gaz cu circa 250 de miliarde de metri cubi mai mare decât în prezent. Potrivit iniţiatorilor acestui proiect, capacitatea gazoductului White Stream ar urma să fie de 32 de miliarde de metri cubi pe an.

Ideea celui de-al doilea proiect – livrarea de gaz lichefiat în România, iar de aici transportarea lui în alte zone ale Europei – s-a născut relativ recent, notează cotidianul rus. Acest proiect prevede construcţia în porturile georgiene de la Marea Neagră a unor uzine pentru prelucrarea gazului şi transportarea lui cu ajutorul tancurilor petroliere în România şi spre alte ţări europene. Acesta este un domeniu total nou pentru Azerbaidjan, unul care necesită o analiză detaliată, mai ales că pentru realizarea lui sunt necesare serioase investiţii, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

În opinia expertului azer Ilham Şaban, specialist în studii energetice, dorind să-şi diversifice livrările de resurse energetice în special în Europa, Azerbaidjanul acordă exclusiv sprijin politic acestor proiecte. În general, realizarea acestor proiecte în viitorul apropiat este puţin probabilă, afirmă Şaban, care consideră că rezultatele negocierilor dintre Bulgaria, Turcia şi Grecia sunt mai atractive pentru Baku decât propunerea părţii române.

Nezavisimaia Gazeta precizează că Turcia şi Bulgaria au încheiat de curând un memorandum privind modernizarea gazoductului dintre cele două ţări, ceea ce îi va permite Sofiei să primească gaz din Turcia, precum şi din Egipt, Turkmenistan şi Azerbaidjan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata