Stânjeneala Cehiei

 
Saptamâna aceasta urma sa fie o saptamâna mare pentru Republica Ceha. În primul rând, premierul ceh Mirek Topolanek trebuia sa reprezinte Uniunea Europeana la summitul G20 de la Londra, in conditiile in care tara sa detine in acest moment presedintia prin rotatie a UE.
 
De asemenea, la sfârsitul acestei saptamâni, cehii il gazduiesc pe presedintele american Barack Obama la Praga, insa in lumina votului de neincredere acordat de Parlament cabinetului condus de Topolanek, saptamâna aceasta pare una mai degraba stânjenitoare pentru Cehia, noteaza cotidianul britanic The Guardian.
 
Cehii au avut ocazia unica de a demonstra ca ceilalti se inseala, in particular, sa ii dovedeasca presedintelui francez Nicolas Sarkozy ca nu a avut dreptate atunci când a afirmat ca tarile mici nu sunt capabile sa conduca Europa. Lucrurile mergeau bine. Republica Ceha juca un rol important in rezolvarea crizei gazelor la inceputul anului si a reactionat bine la conflictul din Gaza.
 
Acum aceasta oportunitate este pierduta. Cine ar mai putea avea incredere intr-o tara incapabila sa isi gestioneze singura problemele interne? Potrivit publicatiei britanice, nu doar presedintia ceha a Uniunii Europene va avea de suferit de pe urma problemelor interne ale Cehiei.
 
Coroana ceha s-a prabusit in ultimele saptamâni. Cehii au cheltuit in aceasta perioada incercând sa convinga restul Europei ca economia lor se afla intr-o perioada buna, insa tara pare sa fie catalogata acum laolalta cu o Ungarie si a Letonie lovite de criza. Pe masura ce zilele trec, stânjeneala creste. Mai mult, se pare ca presedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, se bucura de aceasta situatie ciudata.
 
Si chiar daca opozitia este doritoare ca Topolanek sa ramâna in functie pe perioada presedintiei cehe, Klaus s-a dovedit ferm in pretentia sa de a dori un nou guvern cât mai curând posibil. Klaus a fost acela care a contribuit la caderea cabinetul sprijinindu-i pe parlamentarii care nu si-au dat votul de incredere pentru cabinet. Si chiar daca se stia ca presedintele si premierul nu se plac, pâna acum Klaus nu s-a amestecat.
 
Presedintele a fost liderul Partidului Civic Democrat inaintea lui Topolanek si ajunsese sa fie nemultumit de lipsa de influenta pe care ajunsese sa aiba in partidul pe care il fondase. Cabinetul lui Topolanek a fost vulnerabil inca de la inceput, in conditiile in care ultimele alegeri dusesera la un impas. Si chiar daca era evident ca guvernul urma sa aiba o viata scurta, cabinetul a reusit sa supravietuiasca la patru incercari de a-l da jos.
 
Cabinetul de la Praga nu a cazut din cauza unei economii vulnerabile sau ca urmare a unei greseli particulare a premierului, explica The Guardian, ci din cauza a patru parlamentari care anterior sustineau guvernul si care acum si-au pus propriile interese -in cazul a trei dintre acestia, simpla razbunare – inaintea intereselor propriei tari.
 
Pentru acestia este sfârsitul carierei lor politice, insa pentru cehi, momentul reprezinta sfârsitul credibilitatii presedintiei cehe. Din pacate, presedintia ceha a UE nu va fi amintita pentru contributia sa la rezolvarea crizei gazului sau a crizei economice, ci va fi intotdeauna presedintia in care guvernul a cazut.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata