Statele Unite au realizat 85% din loviturile aeriene contra SI, afirmă Pentagonul

Statele Unite au realizat 85% din loviturile aeriene contra organizației Statul Islamic (SI) de la lansarea campaniei în august, a declarat miercuri Pentagonul, informează AFP.

Partenerii arabi din coaliția condusă de Statele Unite împotriva SI au condus 56 din cele 393 de lovituri aeriene asupra Siriei, în timp ce partenerii occidentali ai americanilor au asigurat 70 din cele 470 de raiduri aeriene asupra Irakului, a detaliat purtătorul de cuvânt al comandamentului american responsabil pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală /CENTCOM/, colonelul Patrick Ryder.

Președintele SUA Barack Obama și administrația sa subliniază frecvent importanța crucială a partenerilor în această coaliție, mai ales cea a celor patru țări arabe /Iordania, Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită/, dar cifrele arată că Statele Unite poartă responsabilitatea cea mai mare în operațiunea „Determinare absolută”.

De la începutul raidurilor aeriene la 8 august împotriva SI în Irak și apoi în Siria din 23 septembrie, coaliția a efectuat circa 9.020 de zboruri, printre care mii consacrate aprovizionării sau identificării, potrivit ultimului anunț al armatei SUA.

Aceste misiuni au fost în principal asigurate de aviația americană, au precizat responsabili ai Pentagonului.

În ultimele trei luni, coaliția a lansat aproximativ 2.400 bombe și rachete în peste 800 de lovituri aeriene.

Această campanie vizează să contracareze avansul jihadiștilor SI care au stabilit un califat în iunie între Irak și Siria după ce au cucerit largi teritorii în cele două țări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata