SUA ar putea adopta sancţiuni faţă de Rusia şi Belarus pentru livrarea de armament teroriştilor

20

Congresul SUA discută un proiect de lege prin care cere ca Departamentul de Stat american să prezinte anual rapoarte despre exporturile de armament din Belarus şi participarea la acestea a Rusiei, congresmanii americani fiind îngrijoraţi de contactele militare ale Minskului cu ţările care susţin terorismul sau cu cele care refuză să coopereze cu Washingtonul în operaţiunile antiteroriste, scrie joi cotidianul rus Kommersant.

Proiectul de lege, intrat pentru discuţii în ambele camere ale Congresului (Camera Reprezentanţilor şi Senatul), arată că, potrivit datelor ofic iale, exportul de arme al Belarusului s-a cifrat în perioada 1999-2006 la un miliard de dolari, ceea ce plasează Minskul pe locul al 11-lea pe lista principalilor exportatori de armament.
‘Volumul real al livrărilor belaruse de armament poate fi cu mult mai mare decât arată datele oficiale, având în vedere că acordurile publice despre comerţul cu arme nu includ înţelegerile secrete ale reprezentanţilor guvernului belarus sau ai întreprinderilor aparţinând statului’, se subliniază în proiectul de lege menţionat.

‘Belarusul este un furnizor important de rachete, de mortiere, de arme anti-tanc, de mine pentru grupările extremiste palestiniene sau pentru statele care sponsorizează terorismul, precum Iranul şi Siria’, argumentează iniţiatorii proiectului american. În afară de aceasta, ‘printre clienţii Belarusului figurează şi state care refuză cooperarea cu SUA în operaţiunile împotriva terorismului, precum Venezuela’, adaugă ei.

Autorii proiectului susţin că, în afacerile cu armament, Minskul acţionează ‘mână în mână’ cu Moscova. Ei recunosc că Belarusul a moştenit de la fosta URSS importante rezerve de armament, dar îşi pun totuşi întrebarea dacă aceste rezerve reprezintă oare sursa unui astfel de imens flux de armament din Belarus la 18 ani de la căderea URSS. ‘În multe cazuri, Minskul este un intermediar atunci când Moscova neagă implicarea în anumite livrări de armament. Nimic (în comerţul cu arme) nu are loc fără acordul Moscovei’, consideră ei.

În continuare, parlamentarii americani reproşează Rusiei faptul că nu doreşte să colaboreze cu SUA pentru a convinge Belarusul să renunţe la exportul de armament către statele care sprijină terorismul şi că, dimpotrivă, îşi intensifică cooperarea militară cu fosta republică sovietică. În opinia experţilor, proiectul de lege menţionat poate fi un preambul la adoptarea de sancţiuni nu numai faţă de Minsk şi întreprinderile belaruse, dar şi faţă de Moscova.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News