SUA se abţin să sancţioneze Ucraina pentru încălcarea drepturilor la proprietate intelectuală

Statele Unite au confirmat miercuri, 30 aprilie, existența unor importante încălcări ale drepturilor la proprietate intelectuală în Ucraina, dar au renunțat să sancționeze Kievul din cauza crizei politice din această țară, informează AFP.

La sfârșitul lunii mai 2013, Washingtonul a deschis o anchetă privind pirateria software în Ucraina și practicile opace și neloiale ale administrației de la Kiev în colectarea și plata drepturilor de autor.

În raportul său anual mondial privind proprietatea intelectuală, Biroul de Reprezentanță Comercială a Statelor Unite (USTR) confirmă faptul că practicile în Ucraina sunt ‘nerezonabile’ și constituie o ‘povară’ pentru companiile americane, dar se abține de la orice sancțiune comercială.

‘Din cauza situației politice din Ucraina, nicio acțiune nu va fi luată pentru moment’, indică instituția, ce echivalează cu ministerul comerțului exterior american, în raportul său.

Ucraina este fragilizată de o profundă criză economică și politică legată în special de o insurecție pro-rusă în estul țării.

Potrivit raportului, USTR a retras Italia de pe lista țărilor plasate sub supraveghere, notând progresele Romei în lupta contra pirateriei online. China rămâne, însă, pe lista ‘prioritară’ a americanilor din cauza ‘gravelor obstacole’ în protecția proprietății intelectuale în ceea ce privește brevetele, drepturile de autor și secretele comerciale. Pe aceeași listă ‘de supraveghere prioritară’ se află și Rusia, Argentina și Venezuela, care riscă teoretic sancțiuni comerciale americane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata