SUA şi China au căzut de acord asupra unei cooperări în lupta împotriva pirateriei informatice

Președintele american Barak Obama a anunțat vineri, 25 septembrie, la Washington, alături de omologul său chinez, Xi Jinping, că cele două mari puteri mondiale au căzut de acord pentru a lupta împotriva pirateriei informatice, una dintre cele mai mari dispute dintre Washington și Beijing, relatează AFP și Reuters.

”Am exprimat încă o dată preocupările noastre foarte grave în legătură cu creșterea amenințărilor în domeniul securității cibernetice împotriva întreprinderilor și a cetățenilor americani”, a declarat Barack Obama într-o conferință de presă comună la Casa Albă cu Xi Jinping.

”Am spus că aceasta trebuie să înceteze”, a continuat președintele SUA. El a dat asigurări că „guvernul Statelor Unite nu este implicat în spionaj cibernetic în scopuri comerciale”.

În răspunsul său, oaspetele chinez a afirmat că Beijingul „se opune și combate cu fermitate furtul de secrete comerciale și alte tipuri de atacuri informatice”.

„Astăzi pot să anunț că țările noastre au găsit un teren comun de înțelegere pentru a merge înainte. Am căzut de acord că nici guvernul american, nici guvernul chinez nu desfășoară și nu susțin în cunoștință de cauză furtul informatic de proprietate intelectuală, mai ales secrete comerciale”, a făcut cunoscut liderul american.

Alături de drepturile omului și tensiunile din Marea Chinei de Sud, dosarul pirateriei și spionajului informatic — cibercriminalitatea — se află pe agenda vizitei de stat a președintelui Xi Jinping la Casa Albă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata