SUA va desfăşura scutul antirachetă în Europa conform scenariului rusesc

Elemente ale sistemului de apărare antirachetă american vor fi desfăşurate pe teritoriul României, a declarat preşedintele Traian Băsescu, după reuniunea CSAT, iar propunerea ca România să participe la crearea sistemului de apărare antirachetă al SUA a venit de la Barack Obama, îşi informează cititorii ziarul rusesc Gazeta.

În acest context, este puţin probabil ca Moscova să aibă o reacţie dură la acest proiect al Washingtonului de a implementa interceptoare de rachete în România, opinează publicaţia rusă. Potrivit Gazetei, despre faptul că elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA ar putea să fie desfăşurate în România a început să se discute încă din toamnă.

Între altele, România era evocată în acest sens în tandem cu Bulgaria. În octombrie 2009, reprezentantul permanent al Misiunii SUA la NATO, John Heffern, declarase pentru media română că noua arhitectură de apărare antirachetă se bazează pe rachete cu rază medie şi mijlocie, care ar putea fi amplasate în sud şi în nord. El a spus atunci că implicarea României şi Bulgariei ar reprezenta ‘opţiunea logică’ în cadrul noului concept de apărare antirachetă, aminteşte publicaţia citată.

Directorul adjunct al Institutului de analize politice şi militare din Moscova, Aleksandr Hramcihin, a explicat pentru Gazeta de ce Moscova nu va reacţiona în mod virulent la proiectul implementării interceptoarelor antirachetă SUA în România. ‘La un moment dat, când se discuta despre desfăşurarea elementelor scutului antirachetă american în Polonia şi Cehia, Rusia a susţinut că, în cazul în care acestea ar trebui amplasate cândva, atunci să fie în România şi Bulgaria’ – a reamintit politologul rus.

Citeste si:  WP:Oficial SUA:Un activist de lobby a insistat pentru demiterea ambasadorului american din Ucraina

Decizia de a disloca interceptoare de rachete în România este determinată de ameninţarea venind dinspre Iran. ‘Acest stat – vorbind fără ocolişuri – şi-a cam luat-o în cap. Şi rachetele lansate miercuri confirmă acest lucru. Prin comportamentul său, Teheranul parcă vrea să demonstreze întregii lumi că este o ameninţare reală pentru comunitatea internaţională’, a opinat expertul rus.

Cu toate acestea, Hramcihin a pus la îndoială faptul că declaraţiile de joi ale preşedintelui român ar fi o garanţie că rachetele americane chiar vor fi desfăşurate în România, potrivit Gazeta. ‘Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în această problemă nu înseamnă nimic în opinia mea. Despre desfăşurarea elementelor scutului lor antirachetă în România ar trebui să anunţe înşişi americanii.

Citeste si:  Statele Unite trimit încă un distrugător în Marea Neagră pe fondul crizei din Ucraina

Este clar că astfel de decizii sunt luate de SUA, şi nu la Bucureşti. Istoria legată de scutul antirachetă în Polonia şi Cehia arată că toate evenimentele se desfăşoară după principiul ‘Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat” – a comentat politologul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner