SUA vor finanţa cu 25 de milioane de dolari dezvoltarea infrastructurii la baza aviatică Amari din Estonia

Bugetul federal al SUA pentru 2015 prevede alocarea a 25 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii la baza aviatică Amari din Estonia, a anunțat luni Ministerul Apărării al republicii baltice, informează agenția de presă TASS.

Este planificat ca baza aviatică estoniană să fie transformată într-un fel de centru de instructaj pentru piloții forțelor militare aeriene ale țărilor membre în NATO. Pentru aceasta este necesară modernizarea infrastructurii acestui obiectiv, extinderea unor elemente ale acestuia și construirea altora noi.

Țările baltice nu dispun de aviația necesară pentru monitorizarea spațiului lor aerian. Din 2004, acest control este asigurat, prin rotație la fiecare patru luni, de partenerii lor din cadrul NATO. Până în primăvara acestui an, aceștia erau desfășurați la baza lituaniană Siauliai/Zokniai.

Estonia a încercat timp ce mai mulți ani să obțină amplasarea aviației NATO în baza sa din Amari. În aprilie anul curent, NATO și-a trimis acolo avioanele. În prezent, la Amari se află un contingent al Forțelor Militare Aeriene ale Germaniei, cu patru bombardiere Eurofighter Typhoon. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata