Testamentul lui Alfred Nobel, expus pentru prima oară

16

Testamentul lui Alfred Nobel (1833 – 1896), în care acesta a menționat crearea celebrelor premii care îi poartă numele, va fi expus pentru prima oară marelui public din 13 martie, a anunțat miercuri Muzeul Nobel, relatează AFP.

‘Vom prezenta testamentul pentru prima oară, în cadrul unei expoziții care va fi inaugurată vineri’, 13 martie, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al muzeului, Helena Wallemo. ‘Nu a fost expus niciodată pentru că este un document de mare valoare și doream ca el să fie prezentat în bune condiții. Cadrul expoziției este perfect pentru că ea vorbește despre ceea ce a lăsat în urmă Nobel’, a adăugat ea.

În testamentul scris de mână în 1895 — o foaie format A4, pliată în două, în total patru pagini—, savantul și industriașul suedez Alfred Nobel a stabilit ca sume din imensa lui avere — echivalând în prezent cu aproape 2 miliarde de coroane (circa 220 de milioane de euro) — să le fie acordate anual unor personalități pentru serviciile aduse umanității în domenii ca fizica, medicina, chimia, pacea și literatura.

El a desemnat diferite comitete care să atribuie premiile, fără să precizeze modul de funcționare a acestora. După moartea sa, în 1896, au fost necesari trei ani pentru ca toate aspectele să fie puse la punct. Primele premii Nobel au fost acordate în 1901.

În 1968, Banca Centrală a Suediei a instituit un premiu pentru științe economice, care s-a alăturat celor enumerate de Nobel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata