Testele BCE vor arăta că băncile greceşti au un deficit de capital de 14 miliarde de euro

Testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în rândul principalelor bănci grecești vor arăta că acestea vor avea nevoie de noi fonduri în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro în situația în care condițiile economice se vor înrăutăți, au declarat joi pentru Reuters două surse din mediul bancar.

Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) evaluează necesitățile de capital ale primelor patru bănci grecești, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank și Alpha Bank, urmând ca rezultatele să fie date publicității sâmbătă.

Evaluarea amănunțită derulată de BCE în rândul băncilor grecești include o analiză a portofoliilor lor de credite și teste de stres derulate atât pe baza unui scenariu de bază cât și a unor scenarii negative cu privire la evoluția economiei Greciei până în 2017.

Una din surse a dezvăluit că potrivit scenariului de bază, testele de stres vor arăta că primele patru bănci grecești au un deficit de capital de 4,5 miliarde de euro, iar în cazul scenariului negativ acest deficit ar putea urca până la 14 miliarde de euro.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistență acordat Greciei de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.

Multe dintre băncile grecești sunt deținute de stat și mai au doar puțini acționari privați.

Vicepremierul grec, Yannis Dragasakis, l-a informat pe președintele Prokopis Pavlopoulos că Parlamentul de la Atena va vota duminică legea de recapitalizare a băncilor, care va preciza modul în care se va face această injecție de capital, estimând că operațiunea se va încheia cu succes.

‘Există toate precondițiile pentru încheierea cu succes a acestui proces’ a declarat Yannis Dragasakis.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata