Textul acordului COP21 va fi trimis în spaţiu

27

Astronautul Thomas Pesquet, care urmează să ajungă pe Stația spațială internațională (ISS) în noiembrie 2016, va duce în spațiu textul acordului mondial ce va fi stabilit la Conferința asupra climei de la Paris (COP21), a anunțat Thierry Mandon, secretar de stat francez pentru cercetare, preluat de goodplanet.info.

„Sperăm din toată inima să vă putem da textul rezoluției finale” a COP21, „nădăjduind în același timp că va exista un text adoptat”, a afirmat Mandon la o conferință de presă a astronautului francez susținută la secretariatul de stat de la Paris. Există încă „multe incertitudini, însă sperăm ca el să se realizeze”, a adăugat oficialul.

„Dacă va exista un text semnat, președintele Republicii (Francois Hollande) va înmâna personal” astronautului textul, înaintea plecării în spațiu, a spus Mandon. El l-a însărcinat pe Thomas Pesquet, de 37 de ani, astronaut al Agenției spațiale europene (ESA), să ia în bagajele sale un mic steag francez, pe care i l-a dat la conferința de presă.

„Mediul este o temă foarte dragă mie. Când se întorc din spațiu, toți astronauții sunt puțin schimbați fiindcă au văzut fragilitatea Pământului. Vrem să conservăm” viața pe planetă, a spus Thomas Pesquet. „Resursele sunt limitate pe Terra, așa cum sunt și pentru noi pe stația spațială”, a adăugat el.

Astronautul francez se va îmbarca la bordul unei nave spațiale Soyuz, care va fi lansată în 15 noiembrie 2016 de la baza Baikonur (Kazahstan), alături de americanca Peggy Whitson, o „veterană” a spațiului, și un cosmonaut rus. Misiunea lor la bordul ISS va dura șase luni.

Conferința mondială asupra climei, care se va desfășura între 30 noiembrie și 11 decembrie la Paris, vizează limitarea încălzirii climatice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News