Tot mai mulţi lucrători străini muncesc în Marea Britanie

25

Numărul de lucrători străini a crescut în Marea Britanie cu 114.000 anul trecut, în timp ce persoanele născute în această ţară continuă să îşi piardă locurile de muncă, relatează Daily Mail în ediţia de joi.

Cifrele furnizate de Oficiul Naţional de Statistică arată că lucrătorii născuţi în străinătate au fost beneficiarii stadiilor iniţiale ale redresării economice.
În prezent, în Marea Britanie există 3,85 milioane de muncitori care s-au născut în străinătate. În acelaşi timp, forţa de muncă născută în Marea Britanie a scăzut cu 15.000 de persoane, ajungând la 25,08 milioane.

Cifrele acoperă ultimele zile ale guvernului laburist, care a promis să ofere locuri de muncă ‘britanice pentru lucrătorii britanici’. Creşterea numărului de lucrătorilor străini se datorează în mare parte sporirii numărului de imigranţi din fostele ţări ale blocului estic şi din India. Numărul de lucrători la stat a început să scadă în cele din urmă, după mai mulţi ani în care aceştia au asistat la furtuna ce cuprinsese sectorul privat.

În luna martie a acestui an sectorul de stat avea 6,09 milioane de angajaţi, în scădere cu 7.000 faţă de luna decembrie a anului 2009, conform cifrelor oficiale. Pe de altă parte, între septembrie 2008 şi decembrie 2009, numărul angajaţilor din cadrul guvernului, agenţiilor de stat şi primăriilor, crescuse cu 294.000, ajungând în total la 6, 097 milioane. În acelaşi timp, numărul angajaţilor sectorului privat, lovit de recesiune, a scăzut cu 784.000.

Cu toate acestea, în primele trei luni ale acestui an, sectorul privat a crescut cu 18.000 de angajaţi, ajungând până la 22,78 de milioane. Experţii au susţinut numărul de imigranţi din Polonia şi din alte state est-europene care au aderat la UF în mai 2004 a fost într-un declin pronunţat. Cu toate acestea, între iunie 2009 şi iunie 2010, forţa de muncă din Europa de Est a crescut cu 38.000 de persoane sau 7,2%.

De asemenea, numărul imigranţi născuţi în India a crescut cu 61.000 de persoane sau 18,1%, iar cel de lucrători din SUA cu 16.000 sau 17,3%. Potrivit Daily Mail, indienilor şi americanilor le pot fi negate permisele de muncă în cazul în care executivul britanic crede că există suficienţi lucrători britanici care să ocupe locurile de muncă dorite de aceştia.
Cifrele au apărut în contextul în care un studiu realizat de think-tank-ul Migrationwatch a susţinut că imigraţia a ‘deteriorat’ în unele zone oportunităţile de angajare a lucrătorilor născuţi în Regatul Unit.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News