Tot mai mulţi moscoviţi părăsesc capitala Rusiei, din cauza smogului

Agenţia rusă pentru transport aerian Rosaviaţia a anunţat că un număr record de persoane – 200.000 – au plecat pe calea aerului din Moscova în cursul weekendului, în ciuda faptului că preţurile la călătoriile decise în ultimul minut sunt de câteva ori mai mari, scriu ziarele moscovite de marţi.

Publicaţia Vedomosti notează că, în ultimele trei zile, oamenii optează pentru orice destinaţie, de la Karelia la Turcia. Din cauza înrăutăţirii situaţiei ecologice din capitală, moscoviţii s-au grăbit să cumpere bilete pentru următoarele zile. Vremia Novostei şi Moskovski Komsomoleţ relatează că o serie de misiuni diplomatice au recurs la măsuri fără precedent.

Ambasada SUA a întrerupt interviurile cu solicitanţii de viză. Nici consulatul Israelului nu a mai primit oameni, în timp ce ambasadele Italiei, Spaniei lucrează conform programului obişnuit. Pe de altă parte, Rossiiskaia Gazeta scrie că afluenţa turiştilor străini în Moscova nu s-a diminuat cu mult.
Medicii moscoviţi consideră că situaţia ecologică a Capitalei – aerul îmbibat cu fum şi smog – ameninţă direct viaţa oamenilor, scrie Vremia Novostei. Potrivit informaţiilor oficiale, de la începutul lunii august mortalitatea a crescut de două ori.

Astfel, dacă în mod obişnuit, mortalitatea în oraş se situa la 360-380 de cazuri pe zi, acum 700 de oameni mor în decurs de 24 de ore. Principalul motiv al unei mortalităţi atât de ridicate este hipertonia arterială, la care se adaugă insuficienţa de oxigen din oraş, din cauza fumului permanent. În plus, numărul celor care apelează la ajutor medical a crescut până la 10.000 pe zi, mai notează publicaţia.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, care citează un sondaj al „Opiniei publice”, nivelul încrederii în preşedintele rus, Dmitri Medvedev, s-a redus cu 5% – de la 52% la 57%, pe fondul incendiilor, iar nivelul încrederii în premierul rus Vladimir Putin a crescut cu 2% – de la 61% la 63%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata