Traian Băsescu: Suntem dispuşi să deschidem încă 2-3 consulate în Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o alocuţiune susţinută la Primăria Chişinău, că România este dispusă să mai deschidă încă două-trei consulate în Republica Moldova, dacă va fi necesar şi dacă autorităţile din această ţară o vor dori.

„Nu putem da drumul la procesul micului trafic de frontieră cu un singur consulat pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că ar însemna ca oamenii să meargă zeci, sute de kilometri până la un consulat. Aşa cum am discutat astăzi (n.r. miercuri) cu premierul şi cu preşedintele, dacă Republica Moldova va dori să accepte mai multe consulate, pentru a uşura contactul cu consulatele româneşti, suntem dispuşi să deschidem încă două-trei consulate foarte rapid. Se discuta de unul la Ungheni, care ar trebui deschis foarte repede şi o vom face”, a spus preşedintele.

El a adăugat că noul acord de mic trafic de frontieră va produce efecte pentru circa 1,2 milioane de cetăţeni care locuiesc în Republica Moldova. Şeful statului a menţionat că acesta va fi funcţional începând cu 31 martie, după deschiderea celor două consulate de la Cahul şi Bălţi.
Totodată, a dat asigurări că măsurile pe care le va lua, vineri, Guvernul de la Bucureşti, vizând crearea unei agenţii pentru acordarea cetăţeniei, vor accelera şi mai mult procesul de acordare a cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o abuziv.

„Vestea bună este ca (…) într-un an să putem ajunge la 100.000-150.000 de dosare procesate. Prin reglementarea care se va introduce vineri, nu se va mai solicita nici măcar rezidenţa pe teritoriul României. Va fi suficient ca cel care solicită cetăţenia să fie rezident în România sau în Republica Moldova, ceea ce este de natură să uşureze lucrul”, a evidenţiat el.
De asemenea, Traian Băsescu a reamintit că în momentul în care puterea de la Chişinău a luat decizia de a introduce vize pentru cetăţenii români care doreau să vină în Republica Moldova, autorităţile de la Bucureşti au optat pentru relaxarea legii cetăţeniei.

„Vă pot spune că dacă până în 2008 se acordaseră 2.400 de cetăţenii, celor care solicitau cetăţenie şi erau cetăţeni ai Republica Moldova, în anul 2009, urmare a modificării legii, s-au procesat 20.000 de dosare de cetăţenie. Din câte ştiu 17.000 au şi depus jurământul”, a mai spus Traian Băsescu. El a subliniat că România a fost impresionată de evenimentele din aprilie 2009 din Republica Moldova, „evenimente care au deschis posibilitatea unei guvernări democratice”.

„Relaţia noastră cu Republica Moldova poate fi uneori mai bună din punct de vedere politic, alteori mai puţin bună, cum a fost în 2008 şi 2009, dar relaţia de suflet nu o poate schimba niciun politician, iar românii au sentimentul că dincolo de Prut sunt fraţii lor, sentiment pe care am simţit adesea că îl au şi oamenii din partea aceasta a Prutului faţă de cei care se află pe cealaltă parte a Prutului.

Deci cred că Prutul, deşi aparent ne desparte, ne leagă, pentru că Prutul este parte din istoria noastră şi uneori parte din istoria care nu ne place, dar e o realitate, iar el a rămas tot timpul elementul care ne-a legat, ne-a ţinut aproape unul de altul. Probabil că dincolo de sentimentul pe care îl avem faţă de o apă, o apă care curge între noi, trebuie să trecem la pragmatismul construcţiei de mai multe poduri, pentru ca circulaţia să se facă într-adevăr cu uşurinţă”, a mai spus el.

Traian Băsescu a mai făcut referire şi la contextul economic, apreciind că mass-media din Republica Moldova şi România, dar probabil şi din multe alte ţări, tratează criza ca pe o chestiune locală. „Vreau să ştiţi că practic toată Europa trece prin momente dificile. România, parte a UE, şi ea a avut un an greu în 2009 şi probabil vom mai avea dificultăţi şi în prima jumătate a anului 2010. Şi Republica Moldova este în aceeaşi situaţie, afectată de criză, dar vă asigur că vom ieşi din criză în cursul anului 2010. Deci eu cred că toţi avem motive de optimism”, a mai spus el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata