Trei persoane au decedat în Danemarca în urma otrăvirii cu Salmonella, după ce au ingerat pastile pe bază de plante

Trei persoane au murit în ceea ce spun autoritățile daneze de sănătate că este un focar mare de salmonella care a lăsat 33 de persoane bolnave.

Nouăsprezece persoane au fost tratate în spital, potrivit agenției de sănătate din Danemarca SSI. Cei implicați în focar au vârste cuprinse între doi și 92 de ani.

Toți cei afectați au înghițit capsule de psyllium de pe loturile amintite de producătorul Orkla Care.

Autoritățile au găsit urme de salmonella în produse la domiciliul pacienților.

Produsele pe bază de plante sunt utilizate în general ca laxativ. Luise Müller de la Statens Serum Institut din Danemarca a declarat că este prima dată când agenția a găsit un medicament pe bază de plante care este cauza unui focar de salmonella.

Nu este clar ce ingredient ar fi putut cauza otrăvirea.

Bacteriile Salmonella se găsesc în carne, ouă sau alte produse alimentare crude sau insuficient gătite. Infecția poate provoca febră, diaree, dureri de stomac, vărsături și, în unele cazuri, moarte.

Dna Müller a spus că, deși nu este sigur că cele trei decese au fost cauzate de remediul pe bază de plante, această rată ridicată de cazuri și decese în spitale a fost neobișnuită. „Acest lucru se datorează faptului că acest produs este luat de persoane care sunt deja vulnerabile și care pot avea probleme cu stomacul”, a declarat ea pentru BBC. „Și când sunt spitalizați sau mor, este și cu boala care sta la baza lor.”
Purtătorul de cuvânt al Orkla Care, Hakon Mageli, a declarat pentru BBC că nu a fost confirmată nicio legătură clară între cele trei decese și produse.

Cu toate acestea, ca măsură de precauție, el a spus „am decis chiar acum să reamintim toate produsele Husk din cauza focarului din Danemarca, precum și pentru piața suedeză și norvegiană și finlandeză”.

Deși obiectivul principal al anchetei de sănătate daneze au fost capsulele Husk, dl Mageli a spus că rechemarea s-a aplicat și pulberii Husk. Compania a emis ultima retragere a unui lot de suplimente Husk luni.

Mulți dintre cei afectați de focar s-au îmbolnăvit în martie, iar agenția de sănătate a alertat pentru prima dată publicul cu privire la focar pe 9 aprilie. În acel moment nu existau indicii de boală gravă.

Dna Müller a spus că este posibil ca unele persoane să nu știe că au contractat salmonella, deoarece sufereau deja de probleme cu stomacul. Se crede că cei trei care au murit au fost deja bolnavi, dar agenția de sănătate nu este în măsură să ofere detalii.

Ea a declarat pentru BBC că întârzierile în sistemul de supraveghere au însemnat că ar putea apărea mai multe cazuri, mai ales dacă oamenii nu au văzut că există o retragere.

Dl Mageli a spus că produsele Orkla au fost pe piața daneză de 35 de ani și nu au avut niciodată cazuri de salmonella. „Nu știm motivul [focarului], dar acum am început o revizuire completă a procesului de la furnizarea de materii prime la produsul finit”, a spus el.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata