Trei situri din România, Austria şi Peninsula Iberică incluse în patrimoniul mondial au fost extinse de UNESCO

34

Un castel austriac, o mănăstire din România şi o serie de picturi rupestre paleolitice din Spania au fost înscrise duminică, 1 august,  pe lista patrimoniului mondial al umanităţii stabilit de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), relatează AFP.

Decizia a fost luată la Brasilia de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit de vineri în capitala Braziliei în cea de a 34-a sesiune. Aceste situri nu reprezintă noutăţi în sine, ci extinderi are unor situri deja existente.

Castelul din secolul al XVII-lea din Austria, Schloss Eggenberg, este situat la 3 km de centrul istoric al oraşului Graz, înscris pe lista patrimoniului mondial din 1999.

‘Fiind un exemplu excepţional de bine conservat care reprezintă o mărturie a influenţei ultimei perioade a Renaşterii italiene şi a perioadei baroce’, acesta merită să fie inclus pe listă alături de Graz, precizează UNESCO într-un comunicat.

În România, situl care include şapte biserici din Moldova construite în secolele al XV-lea şi al XVI-lea şi care a fost inclus pe lista patrimoniului mondial în 1993, a fost îmbogăţit duminică cu Biserica Mănăstirii Suceviţa, edificiu decorat cu picturi datând din perioada de final a secolului al XVI-lea.

Cele 645 de picturi preistorice de pe o faleză din Siega Verde, în provincia spaniolă Castilia şi Leon, constituie o extindere a sitului din Valea Coa, din Portugalia.

‘Siturile de artă preistorică din Valea Coa şi din Siega Verde reprezintă ansamblurile cele mai remarcabile de artă paleolitică din Peninsula Iberică’, apreciază UNESCO.

În total, 39 de situri sunt candidate la înscrierea pe lista patrimoniului mondial.

Printre cele 17 situri deja incluse se află cartierul canalelor din Amsterdam, cetatea imperială Thang Long-Hanoi (Vietnam), cetatea episcopală de la Albi (Franţa), colonii penitenciare din Australia, situl de observare astronomică Jantar Mantar de la Jaipur (India), atolul Bikini (Insulele Marshall), teatrul a numeroase teste nucleare americane, regiunea muntoasă de păduri din Sri Lanka şi arhipelagul izolat Papahanaumokuakea, din insulele Hawaii (SUA).