Tremurând la propriu în paturile lor, islandezii epuizați așteaptă erupția vulcanică

Islandezii tânjesc după un somn netulburat, după ce tremurături de la zeci de mii de cutremure le-au zguduit somnul în ceea ce oamenii de știință numesc un eveniment seismic fără precedent, care s-ar putea încheia cu o erupție vulcanică spectaculoasă.
„În acest moment o simțim constant. Este ca și cum ai merge peste un pod suspendat fragil „, a declarat pentru Reuters Rannveig Gudmundsdottir, un rezident care trăiește de o viață în orașul Grindavik.

Grindavik se află în partea de sud a peninsulei Reykjanes, un punct fierbinte vulcanic și seismic, unde au avut loc peste 40.000 de cutremure de la 24 februarie, depășind numărul total de cutremure înregistrate acolo anul trecut.

Situată între plăcile tectonice eurasiatice și nord-americane, Islanda se confruntă frecvent cu cutremure, deoarece plăcile se deplasează încet în direcții opuse, într-un ritm de aproximativ 2 centimetri în fiecare an.

Sursa cutremurelor din săptămânile trecute este un corp mare de rocă topită, cunoscut sub numele de magmă, care se mișcă la aproximativ un kilometru (0,6 mile) sub peninsulă, în timp ce încearcă să se îndrepte spre suprafață.

„Nu am văzut niciodată atât de multă activitate seismică”, a declarat pentru Reuters Sara Barsotti, coordonator al pericolelor vulcanice din cadrul Biroului Meteorologic Islandez (IMO).

Unele dintre aceste cutremure s-au înregistrat la magnitudini de până la 5,7.

„Toată lumea este atât de obosită”, a spus Gudmundsdottir, un profesor de clasa a V-a. „Când mă culc noaptea, tot ce mă gândesc este: Am să reușesc să dorm vre-un pic în seara asta?”.

Mulți din Grindavik au vizitat rude, au petrecut timp în case de vară sau chiar au închiriat o cameră de hotel în Reykjavik, capitala, doar pentru a obține o pauză și un somn bun.

Autoritățile din Islanda au avertizat cu privire la o iminentă erupție vulcanică în peninsulă la începutul lunii martie, dar au declarat că nu se așteaptă ca aceasta să perturbe traficul aerian internațional sau să deterioreze infrastructura critică din apropiere.

Spre deosebire de erupția din 2010 a vulcanului Eyjafjallajökull, care a oprit aproximativ 900.000 de zboruri și a forțat sute de islandezi să-și părăsească casele, erupția din peninsulă nu ar trebui să arunce multă cenușă sau să fumege în atmosferă.

Experții se așteaptă ca lava să izbucnească în fisurile din pământ, rezultând eventual fântâni de lavă spectaculoase, care s-ar putea extinde între 20 și 100 de metri în aer.

Deja anul trecut autoritățile au pus în aplicare un plan de urgență pentru Grindavik. O opțiune include punerea localnicilor pe bărci în Atlanticul de Nord, dacă o erupție închide drumurile către orașul îndepărtat.

„Am încredere că autoritățile ne vor ține la curent și ne vor evacua”, a spus Gudmundsdottir. „Nu mi-e frică, ci sunt doar obosit”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata