Trichet: Politica monetară a BCE rămâne ‘adecvată’ după achiziţionarea obligaţiunilor

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat că actuala politică monetară a BCE rămâne ‘adecvată’, după ce instituţia a decis să achiziţioneze obligaţiuni publice şi private din zona euro, relatează cotidianul american ‘Wall Street Journal’ (WSJ).

‘Deciziile noastre din 9 mai au fost confirmate: BCE nu demarează un program de relaxare cantitativă’, a afirmat Trichet la un eveniment organizat în cinstea vicepreşedintelui BCE Lucas Papademos, care va părăsi instituţia la sfârşitul acestei luni.

Săptămâna trecută BCE a decis să intervină pe piaţa obligaţiunilor suverane ale statelor din zona euro, pentru a restabili încrederea investitorilor în obligaţiunile emise de guvernele din zona euro care se confruntă cu o situaţie precară a finanţelor publice.

Pentru a răspunde criticilor, care argumentau că decizia BCE va duce la creşterea inflaţiei în zona euro, Trichet a declarat: ‘Lichiditatea furnizată prin achiziţionarea obligaţiunilor va fi retrasă în principal prin depozite la termen’
Marţi, BCE şi băncile centrale din zona euro au alocat 16,3 miliarde de euro pentru achiziţionarea de obligaţiuni.
Trichet a subliniat că BCE nu demarează un program de relaxare cantitativă şi că achiziţiile de obligaţiuni nu vor alimenta inflaţia.

‘Stabilitatea preţurilor este mandatul nostru primordial şi în ultimii 11 ani şi jumătate ne-am îndeplinit cu succes acest mandat. Nu ne-am modificăm obiectivul de politică monetară. Nu am demarat un program de relaxare cantitativă. Vom retrage lichiditatea injectată în principal prin depozite la termen. Consiliul guvernatorilor BCE nu va tolera inflaţia’, a declarat recent Trichet.

În plus, Trichet a respins posibilitatea ca măsurile adoptate de BCE să pună în pericol relansarea economică în zona euro.

‘Este o idee complet greşită că credibilitatea fiscală pune în pericol creşterea. Politici fiscale credibile şi sănătoase pe termen mediu sunt o condiţie esenţială pentru încredere, iar încrederea gospodăriilor, antreprenorilor şi investitorilor este indispensabilă pentru relansarea economică’, a spus Trichet.

Miniştrii europeni de Finanţe au anunţat luni dimineaţa crearea unui fond de asistenţă financiară în zona euro. Valoarea acestui fond ar putea să atingă 750 miliarde de euro, dintre care 500 miliarde de euro ar urma să provină de la statele membre ale Uniunii Europene iar restul de la FMI. În plus, BCE a indicat că va achiziţiona obligaţiuni publice şi private din zona euro pentru a asigura lichiditatea pieţelor care au devenit ‘disfuncţionale’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata