Turcia blochează accesul la site-ul Charlie Hebdo

29

Accesul la site-ul Charlie Hebdo era blocat vineri în Turcia, împreună cu link-urile specifice cu trimitere la revista satirică franceză, relatează agenția DPA, precizând că utilizatorii care încercau să acceseze site-ul constatau afișarea unui mesaj de eroare.

Charlie Hebdo a publicat caricaturi pe care unii musulmani le consideră ofensatoare. În luna ianuarie, birourile publicației din Paris au fost atacate de extremiști având legături cu Al-Qaida, fiind ucise 12 persoane, ceea ce a stârnit proteste pe plan internațional.

Blocarea de către Turcia a site-ului Charlie Hebdo pare să facă parte dintr-un ordin al unui tribunal de luna trecută, care a blocat zeci de site-uri cu conținuturi considerate insultătoare la adresa islamului, potrivit relatărilor media din acea vreme.

Un ordin a fost de asemenea emis pentru blocarea site-ului unei organizații ateiste din Turcia, a afirmat organizația pe pagina sa de Facebook. Engelliweb.com, care monitorizează cenzura pe Internet în Turcia, a afirmat că în jur de 67.000 de site-uri sunt în prezent blocate în întreaga țară. Multe dintre ele sunt pornografice, dar printre ele se află și un mare număr de site-uri politice, în special unele care au legături cu mișcări kurde.

Anul trecut, autoritățile turce au blocat Twitter și YouTube până când interdicția a fost ridicată prin hotărâri judecătorești.

Criticii președintelui Recep Tayyip Erdigan l-au acuzat pe șeful statului turc că devine tot mai autoritar și că îi reprimă pe oponenți, dintre care mulți folosesc deseori media sociale pentru a-și exprima dezacordul.

PA precizează că Turcia se află pe locul 149 pe o listă cu 180 de țări privind libertatea presei, publicată de organizația Reporteri fără Frontiere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online