Turcia îşi afirmă puterea economică orientându-se spre est

Timp de decenii, Turciei i s-a spus că nu este gata să adere la Uniunea Europeană (UE), că era prea înapoiată din punct de vedere economic pentru a se califica în clubul celor 27 de ţări în prezent, însă acum acest argument nu mai este valabil, susţine cotidianul american New York Times.

Astăzi, Turcia este o putere economică în creştere rapidă, cu un nucleu de întreprinderi competitive pe plan internaţional, care au transformat această ţară tânără într-un centru antreprenorial, ajungând pe pieţele bogate de export în Rusia şi în Orientul Mijlociu şi atrăgând în schimb investiţii de miliarde de dolari.
Pentru mulţi într-o Europă îmbătrânită şi îndatorată, renaşterea economică a Turciei – săptămâna trecută a raportat o uluitoare creştere economică de 11,4 la sută pentru primul trimestru, a doua doar după China – ridică o întrebare complet nouă: cine are nevoie mai mult unul de celălalt: Europa sau Turcia?

Potrivit NY Times, este vorba o transformare uluitoare pentru o economie care doar cu 10 ani în urmă a avut un deficit bugetar de 16% din PIB, iar inflaţia de 72%. Această transformare uluitoare stă la baza ascensiunii la putere a premierului Recep Tayyip Erdogan, care a combinat conservatorismul social cu politicile fiscale prudente pentru a face din partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP), formaţiunea politică dominantă din Turcia.

Această evoluţie a fost atât de deplină încât Turcia este acum mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru adoptarea monedei euro – în cazul în care va ajunge vreodată în UE – decât cea mai mare parte a economiilor cu probleme aflate deja în zona euro.
Turcia se află în prezent sub plafonul de 60% pentru datoria publică (49% din PIB) şi îşi poate menţine foarte bine deficitul bugetar anual sub plafonul de 3% anul viitor. Această situaţie face din reducerea inflaţiei, în prezent de 8%, singurul obiectiv politic major care a rămas de îndeplinit.

În ceea ce priveşte extinderea spre est a puterii sale economice, spre exemplu, compania turcească Turkish Airlines, va opera zboruri în tot atât de multe oraşe irakiene ca în cele franceze, iar unele dintre rutele în dezvoltare rapidă sunt cele spre Libia, Siria şi Rusia.
În Iran, companiile turceşti construiesc fabrici de îngrăşăminte şi produc scutece şi produse sanitare pentru femei, iar grupul Acarsan, cu sediul în oraşul Gaziantep, a câştigat recent o licitaţie pentru construcţia a cinci spitale. De asemenea, companiile de construcţii turceşti au comenzi de peste 30 miliarde dolari, fiind depăşite doar de cele chineze.

Citește și
1 Comentariu
  1. vitalie spune

    Exista opinii care se bazeaza pe alte aspecte si criterii obiective.Drepturile minoritatilor…,democratia consolidata…,libertatea confesiilor…,politica externa(geopolitica)..,economie transparenta si libera…,ecologia…,si cind vor fi afirmate aceste baze fundamentale -poftiti,Va rog.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata