Turismul pentru băutură, un succes îndoielnic în Bulgaria

20

Turismul din Bulgaria pendulează între problema imaginii şi setea de profit. Soare, ştrand şi alcool la preţuri „mini” fac să înflorească regiunea de vacanţă de pe coasta bulgărească a Mării Negre, scrie ziarul german Die Welt.

În renumita staţiune bulgărească Slancev Briag se pot vedea continuu aceleaşi scene: tinerii în concediu, la petreceri nocturne udate cu alcool. „Băuturi ieftine’, se bucură adolescenţii. Un pahar de whisky de calitate îndoielnică se poate cumpăra la doar un euro iar deseori se adaugă la acesta un amestec de pastile şi droguri, şi ele la preţ mic. Dimineaţa următoare aproape permanent găseşti la spital câte un turist străin.

Staţiunea, lungă de opt kilometri, a devenit un centru al turismului pentru băut. Hotelurile sunt pline ochi şi vara aceasta iar personalul îi rabdă „scrâşnind din dinţi” pe străinii beţi, la urma urmei fiind vorba de clienţi cu dare de mână. În august au fost ocupate complet aproape toate marile staţiuni, precum Zlatni Piasa sau Albena, mai sus spre nordul ţării. Şi în romanticul Sozopol hotelurile, cafenelele şi restaurantele gemeau de turişti, aşa cum afirma un oaspete local.

Deviza la începutul sezonului a fost ‘Preţurile cad!’. Un turist putea astfel să se cazeze şi să dejuneze la un hotel de trei stele pentru doar 15 euro iar o bere servită într-o halbă de 0,3 litri costă mai puţin de un euro.
Bilanţul relativ indică faptul că anul 2010 este unul record, cu circa cinci milioane de turişti străini veniţi în concediu, adică zece la sută mai mult ca anul trecut. Rezervările venite din Germania au crescut chiar cu o cincime. În mod tradiţional, germanii reprezintă circa jumătate din turiştii proveniţi din UE.

Afluxul de turişti bucură în aceste vremuri de criză guvernul de la Sofia, sectorul turistic contribuind la PIB cu peste zece la sută. Vara aceasta va aduce venituri de peste 3,5 miliarde euro, cu cinci procente mai mult decât anul trecut, aşa cum arăta Ţvetan Toncev, preşedinte al Camerei bulgăreşti de turism.
Din cauza incendiilor de pădure de acasă, mii de turişti ruşi şi-au extins concediile în Bulgaria iar criza din Orientul Mijlociu contribuie şi ea pozitiv, dat fiind că, după conflictul turco-israelian legat de flotila către Gaza, mulţi turişti din Israel evită Turcia şi preferă să meargă în Bulgaria.

Ţara balcanică nu va putea însă să se bazeze pe termen lung pe turismul în masă în jungla de beton şi pe tot felul de crize, avertizează experţii. Băuturile ieftine, drogurile şi sexul urmează să nu mai marcheze multă vreme imaginea regiunii.
Cu izvoarele sale medicinale şi localităţile sale culturale antice, Bulgaria oferă şi concedii pentru wellness şi educative, accentua Ivo Marinov, viceministru al economiei şi responsabil pentru turism. O descoperire actuală a unor relicve ale sfântului Ioan Botezătorul ar putea atrage pelerini şi transforma anticul Sozopol într-un ‘nou Ierusalim’, se entuziasmează şi unii strategi din turism.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata