Turkmenistanul, curtat asiduu de SUA şi UE

SUA şi Uniunea Europeană (UE) încearcă să convingă Turkmenistanul să-şi reorienteze tranzitul de gaz spre Europa.

Este vorba în primul rând despre proiectul Nabucco, care, dacă va fi realizat, va permite diminuarea dependenţei Occidentului faţă de livrările de gaz rusesc şi majorarea propriei influenţe în regiune, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, pe marginea forumului economic internaţional care s-a desfăşurat săptămâna aceasta la Aşhabad, cu participarea unor importanţi oaspeţi europeni şi americani.

SUA acordă o mare importanţă activizării dialogului constructiv cu Turkmenistanul, în care văd un partener responsabil şi sigur, după cum a asigurat reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru problemele energeticii din Eurasia, Richard Morningstar, în timpul întrevederii cu preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov.
Companiile americane intenţionează să-şi majoreze participarea la dezvoltarea complexului energetic turkmen. În cadrul formului de la Aşhabad a fost subliniat faptul că în Turkmenistan au fost descoperite 150 de zăcăminte, însă doar o treime dintre acestea sunt exloatate.

Probleme asemănătoare au fost discutate înainte de aceasta de preşedintele turkmen şi reprezentantul special al UE pentru ţările din Asia Centrală şi Georgia, Pierre Morel, care l-a asigurat la rândul său pe liderul de la Aşhabad de interesul companiilor europene privind exploatarea zăcămintelor din această ţară.
Potrivit lui Morel, ‘noi stimuli acestui proces îi conferă strategia privind dezvoltarea complexului energetic naţional al Turkmenistanului, ce presupune modernizarea şi diversificarea traseelor pentru exportul de combustibili turkmeni pe pieţele mondiale’.

La sfârşitul anului trecut, a început să funcţioneze gazoductul Turkmenistan-China, iar la începutul acestui an turkmenii au deschis o nouă ramificaţie spre Iran. În acelaşi timp, Aşhabadul desfăşoară negocieri tehnice cu India şi Pakistan, privind construcţia gazoductului transafgan, aminteşte Nezavisimaia Gazeta.
Europa mizează în primul rând pe Nabucco, care a fost gândit ca unul de alternativă la livrările ruseşti.

Însă, există probleme nesoluţionate, la care europenii nu se grăbesc să dea un răspuns. Este vorba, în primul rând, de modul în care va fi alimentat acest gazoduct. Unul dintre furnizorii reali pentru Nabucco ar putea deveni Turkmenistanul, iar semnarea unui contract în acest sens este planificată pentru aprilie. Însă, în opinia unor experţi, tocmai aici ar putea apărea o serie de probleme. Una dintre ele presupune ciocnirea cu interesele ruseşti din regiune.

În pofida reducerii exportului de gaz din Turkmenistan către Rusia, influenţa Moscovei asupra republicii rămâne imensă. Liderii de la Aşhabad conştientizează că actuala relaţie cu Moscova este cu mult mai importantă, decât un Nabucco de perspectivă îndepărtată, subliniază cotidianul rus.
În afară de aceasta, nici la ora actuală nu a fost determinat statutul Mării Caspice, iar Azerbaidjanul şi Turkmenistanul îşi dispută în continuare dreptul de exploatare asupra mai multor zăcăminte din zonă.

Experţi consideră că părţile interesate de gazul din regiune vor încerca să împace Aşhabadul şi Baku, iar alţii susţin că proiectul Nabucco va fi realizat indiferent de faptul dacă va fi reglementată disputa dintre Azerbaidjan şi Turkmenistan. Însă, există şi un punct de vedere contrar, conform căruia contradicţiile dintre Azerbaidjan şi Turkmenistan vor rămâne de actualitate atât timp cât părţile nu se vor convinge că proiectul Nabucco este unul realist.

Între timp, preşedintele companiei azere de stat de petrol şi gaze (SOCAR), Rovnag Abdullaev, l-a asigurat pe ministrul britanic al energeticii, Lordul Hunt, sosit la Baku după o vizită în Aşhabad, că Azerbaidjanul este dispus să-şi ofere infrastructura pentru tranzitul de hidrocarburi din Asia Centrală spre Occident. Se pare că în ceea ce-l priveşte pe preşedintele turkmen, acesta a rămas mulţumit de negocierile cu oaspeţii occidentali.

Astfel, Gurbangulî Berdîmuhamedov a declarat că Turkmenistanul îşi construieşte politica plecând de la interesele economice naţionale şi principiul ce prevede o colaborare echitabilă, reciproc avantajoasă. ‘Spre aceasta este orientată strategia de modernizare a complexului energetic naţional, un moment-cheie al căreia îl constituie diversificarea traseelor de export pentru combustribilii turkmeni’, a subliniat Berdîmuhamedov, citat în final de cotidianul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata