Turnul Eiffel, transformat în pădure virtuală cu ocazia Conferinţei mondiale asupra climei

32

Simbol al Parisului, Turnul Eiffel se va transforma la sfârșitul lunii noiembrie în pădure virtuală, în cadrul unei serii de manifestări artistice organizate cu ocazia Conferinței mondiale asupra climei (COP21) din capitala franceză.

În fiecare seară, între 28 noiembrie și 3 decembrie, operațiunea “One Heart One Tree” (O inimă, un copac), concepută de artista informaticiană Naziha Mestaoui, va propune fiecărui utilizator de smartphone “plantarea unui grăunte de lumină” pe monument, transmite marți AFP.

Concret, o aplicație creată în acest scop va înregistra bătăile de inimă ale fiecărui participant, în ritmul cărora grăuntele se va transforma în copac virtual. Imaginea acestuia va fi proiectată câteva secunde, alături de alte mii, pe turn. Și numele participanților va avea o scurtă apariție. Pentru fiecare copac virtual, plătit cu 3-10 euro, în funcție de specie, un arbore real va fi plantat efectiv într-o parte a lumii, în cadrul unui proiect asociativ de reîmpădurire.

Fiecare participant-donator va primi un certificat și va putea urmări evoluția arborelui “plantat” de el.

“Ne aflăm la confluența unui proiect virtual cu unul real”, a declarat AFP Bruno Julliard, primar adjunct al Parisului, responsabil pentru cultură, referindu-se la inițiativa civică “ce permite plantarea unor copaci adevărați și care arată că și acțiunile individuale au o influență în lupta împotriva încălzirii climatice”.

Operațiunea “One Heart One Tree” se înscrie într-un demers mai vast al primăriei Parisului care vizează, pe tot parcursul COP21,“propună creații artistice spectaculoase pe Turnul Eiffel prin care artiștii să atragă atenția parizienilor și turiștilor asupra importanței mobilizării împotriva încălzirii climatice“, a subliniat Bruno Julliard.

Din 5 până pe 12 decembrie, Human Energy, o inițiativă a artistului francez Yann Toma, va propune oamenilor să se transforme în “generator uman”, mergând, dansând, vâslind sau pedalând pe biciclete sau aparate producătoare de energie la poalele Turnului Eiffel. Energia acumulată astfel va fi înregistrată pe un contor gigant și Turnul Eiffel va putea fi iluminat câteva secunde pe oră cu ajutorul acesteia.

Chiar înainte de deschiderea COP21, o frescă gigantică ilustrând amenințările la adresa mediului va fi instalată între 20 și 28 noiembrie între primul și al doilea etaj al turnului. Ea va fi semnată de un mare artist american de street-art al cărui nume nu a fost încă dezvăluit, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)