Ucraina: A început cursa pentru preşedinţie, cu trupe ruse la frontieră

Cursa electorală prezidenţială din Ucraina a început vineri cu 23 de candidaţi şi cu ‘regele ciocolatei’ Petro Poroşenko drept mare favorit, în timp ce mii de soldaţi ruşi rămân concentraţi la frontieră, potrivit EFE.

Ucraina a nesocotit recomandările Rusiei de a desfăşura un referendum constituţional pentru a deveni federaţie înainte de a convoca alegeri prezidenţiale şi şi-a continuat planurile electorale, comentează sursa citată.

Majoritatea candidaţilor înregistraţi care vor lua parte la alegerile prezidenţiale din 25 mai vor primi sub 1%, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Candidata aşa-numitului Maidan, centrul protestelor din Kiev, este Olga Bogomoleţ, de profesie medic.

Totuşi, alegerile par a avea un favorit, Petro Poroşenko, proprietar al consorţiului Roshen, unul dintre cei mai mari producători de dulciuri din lume şi ale cărui exporturi au fost blocate anul trecut de Rusia. Poroşenko a anunţat deja că îşi va începe campania electorală în estul rusofon şi industrial, fără de care este imposibilă câştigarea unor alegeri.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, Poroşenko reuneşte 38,3% din intenţiile de vot, iar fostul premier Iulia Timoşenko, 11,6%.

Între timp, tensiunea se menţine la frontieră, deşi prezenţa militară rusă s-a redus până la 10.000-15.000 de soldaţi ruşi, potrivit vicepremierului ucrainean Vitali Iarema. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata