Ucraina ar putea renunţa la alfabetul chirilic

Comisia specială a Radei Supreme (parlamentul ucrainean), însărcinată cu elaborarea legii asupra politicii lingvistice în Ucraina, examinează ideea renunţării la alfabetul chirilic, a declarat pentru RIA Novosti o sursă apropiată dezbaterilor pe acest subiect.

„Unii membri ai comisiei utilizează anumite subterfugii în vederea adăugării unei clauze care să prevadă abandonarea treptată a alfabetului chirilic în Ucraina şi înlocuirea lui cu alfabetul latin”, a indicat sursa menţionată.

Parlamentul Ucrainei a abrogat la 23 februarie legea privind bazele politicii de stat în domeniul lingvistic, adoptată în 2012 şi promulgată de preşedintele destituit Viktor Ianukovici. Această lege a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Decizia deputaţilor ucraineni a provocat proteste în Crimeea şi în alte regiuni din sud şi sud-estul ţării cu populaţie majoritar rusofonă.

Preşedintele Radei Supreme, Olexandr Turcinov, care asigură şi interimatul la preşedinţia Ucrainei, a dispus recent crearea unui grup de lucru pentru pregătirea, până la 31 martie, a unei noi legi în domeniul utilizării limbii în Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata