Ucraina: Mii de curioşi au luat cu asalt reşedinţa oficială a lui Ianukovici pentru a o vizita

Mii de ucraineni au profitat sâmbătă, 22 februarie, de căderea regimului preşedintelui Viktor Ianukovici pentru a vizita într-o ambianţă de sărbătoare luxoasa reşedinţă oficială a acestuia de la periferia Kievului, a constatat un corespondent France Presse aflat la faţa locului.

Cu sutele, familii sau mici grupuri de persoane se deplasau prin parcurile imense, infrastructurile sportive şi luxuoasele imobile din reşedinţa Mejighiria, exprimându-şi uimirea. Traficul rutier către locul respectiv a fost îngreunat de lungi ambuteiaje provocate de afluxul de curioşi.

Protecţia reşedinţei, abandonată de către forţele de ordine, era asigurată de către voluntari din cadrul serviciului de ordine al mişcării de protest, care ocupă de mai multe luni centrul Kievului, înarmaţi majoritatea cu bâte şi purtând veste antiglonţ. Serviciul de ordine al opozanţilor interzicea vizitatorilor accesul în interiorul clădirilor, permiţându-le să privească, pe geam, în camere decorate cu marmură şi aur, în sala de recepţie în formă de galion şi la colecţia de fazani.

Ei controlau intrările în incintă şi au instalat mici standuri la care ofereau de băut şi mâncat. Atmosfera era destinsă şi nu s-a constatat niciun furt.

Numeroşi vizitatori au remarcat contrastul dintre fastul reşedinţei şi mijloacele modeste alocate de către statul ucrainean, de exemplu, pentru şcoli şi spitale. Mejighiria a devenit un simbol al corupţiei regimului, în urma unor multiple anchete, dezvăluite în ultimii ani de presă, cu privire la ‘privatizarea ilegală’ a reşedinţei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata