Ucraina nu va lăsa să treacă ”convoiul” umanitar rus

Ucraina a anunțat marți, 12 august, că nu va permite accesul în țară pentru niciun fel de ajutor umanitar rus în cazul în care convoiul va fi însoțit de militari ruși sau de angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență rus, a declarat șeful adjunct al Administrației prezidențiale ucrainene, Valeri Cealîi, informează Reuters și AFP.

Referitor la un important convoi rus trimis marți de Moscova cu ajutoare spre Ucraina, Cealîi a declarat tranșant: ”Această marfă va fi reîncărcată în alte vehicule de transport (la frontieră) de Crucea Roșie”.

„Nu credem că este posibilă deplasarea coloanelor ruse pe teritoriul Ucrainei. Această coloană ar putea să treacă printr-un punct la frontiera ucraineană și încărcătura să fie transferată în vehicule ale Comitetului Internațional al Crucii Roșii’, a subliniat el.

”Nu vom accepta ca acest (ajutor umanitar) să fie escortat de Ministerul rus pentru Situații de Urgență sau de militari ruși”, a afirmat Cealîi, într-o conferință de presă. ”Totul va fi sub controlul părții ucrainene”, a adăugat el.

Ucraina nu va permite accesul pe teritoriul său a convoiului umanitar din Rusia dacă nu va exista o autorizație din partea Comitetului Internaționale al Crucii Roșii, declarase Andrei Lâsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare de la Kiev, citat de Ukrainskaia Pravda.

”Coloana, care nu este certificată, nu intră pe teritoriul Ucrainei”, a spus el, indicând că în decurs de o săptămână experți ai Crucii Roșii ar trebui să convină asupra traseului de deplasare a coloanei cu ajutoare.

Punctul prin care convoiul umanitar va trece frontiera este de asemenea la latitudinea Kievului, a subliniat Lâsenko.

Convoiul umanitar rus va trece prin regiunea Harkov, regiune din estul Ucrainei, controlată de către autoritățile de la Kiev, afirmase fostul președinte ucrainean Leonid Kucima, care sugera că ajutoarele trimise de Moscova ar putea ajunge chiar miercuri la frontiera cu Ucraina. Mai mulți oficiali ruși au indicat însă că ajutoarele vor ajunge în câteva zile, fără să avanseze un termen precis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata