Ucraina spune că Putin nu va vorbi cu Zelenskiy despre acumularea trupelor rusești, în ciuda cererii

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy nu a putut încă să vorbească cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta despre escaladarea conflictului din estul Ucrainei, în ciuda depunerii unei cereri în acest sens, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Zelenskiy.
Kievul și Moscova și-au reproșat vina pentru înrăutățirea situației din regiunea estică a Donbassului, unde trupele ucrainene s-au luptat cu forțele susținute de Rusia într-un conflict pe care Kievul a spus că a ucis 14.000 de oameni din 2014.

Iuliia Mendel, purtătorul de cuvânt al lui Zelenskiy, a declarat luni pentru Reuters că liderul ucrainean a încercat până acum și nu a reușit să vorbească cu Putin despre această chestiune.

„Biroul președintelui, desigur, a făcut o cerere de a vorbi cu Vladimir Putin. Nu am primit încă un răspuns și sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz al dialogului ”, a spus Mendel.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a văzut o astfel de cerere de discuții „în ultimele zile” și nu știa că a fost făcută recent.

Când a fost întrebat dacă Putin are ceva de spus lui Zelenskiy, Peskov a spus că speră că ceea ce el a numit „înțelepciune politică” va prevala la Kiev atunci când este vorba de decalare și evitarea unui potențial război.
Mendel a spus că Rusia a adunat peste 40.000 de soldați la granița de est a Ucrainei și peste 40.000 de soldați în Crimeea.

Aceste cifre sunt mai mari decât cele dezvăluite anterior de șeful forțelor armate ucrainene parlamentului în martie.

Ea a adăugat că Zelenskiy se va îndrepta către Paris pentru discuții asupra acumulării trupelor rusești și asupra escaladării conflictului din Donbass.

O întâlnire între Zelenskiy și președintele francez Emmanuel Macron este așteptată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Ucraina se teme că Kremlinul creează o criză pentru a-i strânge pe ruși în jurul unui inamic străin înainte de alegerile parlamentare din septembrie și pentru a îndepărta narațiunea de iritanții interni, cum ar fi personajul opoziției închis Alexei Navalny, a declarat șeful securității sale pentru Reuters săptămâna trecută.
Putin a acuzat vineri Ucraina de „acțiuni provocatoare periculoase” în regiunea Donbass. Kremlinul spune că Rusia este liberă să deplaseze forțe în jurul propriului teritoriu, așa cum consideră oportun în scopuri defensive.

Înfruntarea a stârnit îngrijorarea din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei. Washingtonul și alianța NATO au acuzat Rusia de o acumulare „provocatoare”.

Zelenskiy a vorbit despre necesitatea ca NATO să admită Ucraina, un pas în care Rusia, invocând propriile probleme de securitate, se opune.

„Pe de o parte, nu poți intra în panică, pe de altă parte, trebuie să înțelegi că Rusia a demonstrat de mai multe ori că poate invada diferite țări”, a spus Mendel.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata