Ucraina va primi opt miliarde mc de gaz pe an în sistem invers via Slovacia din toamna acestui an

 Soluția prevăzută în memorandumul de înțelegere care va fi semnat între Slovacia şi Ucraina va asigura după lucrări de modernizare de scurtă durată o capacitate de 20 de milioane de metri cubi pe zi din toamna lui 2014, a declarat luni Sabine Berger, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

„Există o perspectivă clară ca 20 de milioane de metri cubi pe zi să fie livrate via Slovacia în Ucraina din toamna lui 2014. Asta corespunde la aproximativ 8 miliarde mc pe an, dacă ne uităm la capacitatea anuală”, a declarat Sabine Berger în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene.

Ea a adăugat că această soluție este „un prim pas în transportul de gaze din Slovacia spre Ucraina și că alte opțiuni vor fi evaluate din punct de vedere legal și tehnic”.

Memorandumul de înțelegere între cele două părți privind livrarea în sistem invers a gazului rusesc va fi semnat luni la Bratislava, în prezența președintelui CE, Jose Manuel Barroso.

În ceea ce privește discuțiile tripartite cu Ucraina și Rusia privind securitatea livrărilor de gaze, ea a precizat că nu poate confirma încă stabilirea unei date. „Comisarul (Gunther) Oettinger va discuta la telefon astăzi cu ministrul rus al energiei (Aleksandr) Novak și suntem în legătură și cu ministrul ucrainean al energiei (Iuri) Prodan, deci vom analiza posibile date pentru întâlniri trilaterale, dar nu pot confirma încă o dată”, a spus Sabine Berger.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Energiei a anunțat luni că reprezentanții celor trei părți ar urma să se întâlnească la începutul lunii mai la Moscova pentru discuții pe tema securității livrărilor de gaze naturale rusești, menționând însă că data exactă urmează a fi stabilită în următoarele zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata