UE a renunţat la îngheţarea averilor lui Milosevic

Uniunea Europeană a ridicat măsura de înghețare care viza activele fostului lider sârb Slobodan Milosevic și ale apropiaților săi, afirmând că persoanele vizate nu mai reprezintă un pericol pentru democrație, relatează miercuri agenția Reuters.

Înlăturat de la putere în 2000, Slobodan Milosevic a încetat din viață în 2006, în timp ce era judecat la Haga pentru crime de război în fosta Iugoslavie, iar soția și copiii săi au fugit în Rusia. Reformiștii care au urmat la putere în Serbia i-au acuzat pe Milosevic și apropiații săi că au furat milioane de euro din vistieria statului și au transferat ilegal fonduri importante în Cipru. Totuși, investigațiile oficiale în acest scop nu au dus nicăieri.

În decizia adoptată marți și făcută publică miercuri, Consiliul UE a explicat că nu mai sunt motive pentru a continua blocarea averilor, deoarece Milosevic personal, familia sa și câțiva foști aliați apropiați ‘nu mai reprezintă o amenințare pentru consolidarea democrației’.

Nu se știe la ce fonduri ar putea avea acces familia lui Milosevic ca urmare a deciziei Consiliului de a renunța la înghețarea averilor impusă în 1999, în contextul raidurilor NATO ce au vizat încetarea campaniei forțelor sârbe împotriva etnicilor albanezi din Kosovo.

Zarko Korac, fost ministru în primul guvern post-Milosevic, s-a declarat ‘furios și păcălit’ de decizia UE, susținând că banii furați în timpul regimului acestuia — ‘cu siguranță de ordinul miliardelor’ — s-au regăsit în mare parte sub forma privatizărilor ce au urmat plecării sale de la putere.

În schimb, Partidul Socialist, condus pe vremuri de Slobodan Milosevic și în prezent membru al coaliției guvernamentale proeuropene, a salutat decizia, menționând că, dacă acuzațiile privind averile lui Milosevic ‘ar fi fost măcar în parte adevărate, s-ar fi dovedit’.

Serbia aspiră să devină membră a UE, lucru care nu este însă de așteptat să se întâmple decât după 2020. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata