UE ajunge la un acord provizoriu privind reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în 2030

22

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru a-și reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, depășind un obiectiv anterior, dar nu mergând atât de mult cât cer militanții de mediu.

Obiectivul este conceput pentru a stabili ca blocul să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să plaseze UE pe o cale care, dacă ar fi adoptată la nivel global, ar limita creșterile globale ale temperaturii la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale și ar evita cele mai rele impacte ale încălzirii.

După discuții în primele ore ale zilei de miercuri dimineață, negociatorii din Parlamentul European și Consiliul European, reprezentând cele 27 de guverne ale UE, au stabilit reducerea față de nivelurile din 1990.

Până în 2019, emisiile UE erau deja cu 24% mai mici decât în ​​1990, în timp ce economia a crescut cu aproximativ 60%.
Obiectivul de 55% înlocuiește planul anterior al blocului de a reduce emisiile cu 40% până în 2030, față de nivelurile din 1990.

Parlamentarii UE au dorit să meargă mai departe la 60%, în timp ce liderii UE au fost de acord cu 55% după discuțiile care au durat o noapte întreagă la Bruxelles, în decembrie. Greenpeace a declarat că reducerea ar trebui să fie de 65%.

„Acesta este un moment de referință pentru UE. Am ajuns la un acord ambițios pentru a înscrie obiectivul nostru de neutralitate climatică într-o legislație obligatorie, ca ghid pentru politicile noastre pentru următorii 30 de ani”, a spus vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, într-o declarație.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News