UE deblochează un miliard de euro pentru energiile verzi

31

Comisia Europeana a anunțat marți că a acordat o finanțare de un miliard de euro pentru un număr de 19 proiecte destinate creșterii producției de energii verzi, printre care se numără și 300 milioane de euro pentru un proiect de captare a CO2 în Marea Britanie, transmite AFP.

Programul ‘NER 300’ va fi finanțat grație sumelor rezultate de pe urma vânzării drepturilor de poluare în UE, ceea ce face ca ‘poluatorii să devină motorul dezvoltării noilor inițiative în favoarea reducerii emisiilor de CO2’, precizează executivul comunitar într-un comunicat de presă.

În total, au fost reținute la finanțare 19 proiecte, din 12 state membre: Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie. Aceste proiecte vor crește producția de energie din surse regenerabile în UE cu aproape 8 terawați oră (TWh), ceea ce corespunde cu consumul anual de electricitate al Ciprului și Maltei. De asemenea, aceste proiecte vor capta 1,8 milioane CO2 pe an, echivalentul scoaterii de pe drumuri a unui milion de autoturisme.

‘Aceste proiecte vor ajuta la protejarea mediului și vor face Europa mai puțin dependentă de energie’, a declarat comisarul european însărcinat cu schimbările climatice, Connie Hedegaard. ‘Suma de un miliard de euro pe care am acordat-o astăzi va permite strângerea unor investiții suplimentare de 900 milioane de euro. În concluzie, aproape două miliarde de euro vor fi investite în tehnologii prietenoase cu mediul în Europa’ a adăugat Hedegaard.

Comisia Europeană vrea ca cele 28 de state membre să se angajeze ca, până în 2030, să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% în raport cu nivelele din 1990. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News