UE este cu ochii pe firmele chineze, răcorește acordul comercial

Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a se proteja de concurența economică din partea Chinei pe care o consideră nedreaptă, un semn al neîncrederii crescânde după sancțiunile occidentale privind încălcările drepturilor și represaliile chineze.

Brațul executiv al blocului, Comisia Europeană, a dezvăluit planuri de reducere a dependenței de furnizorii chinezi și de alți furnizori străini în șase domenii strategice și de limitare a capacității companiilor susținute de subvenții străine de a cumpăra întreprinderi din UE sau de a participa la licitații publice.

Șefa competiției UE, Margrethe Vestager, a declarat într-o conferință de presă că există reguli care controlează ajutorul de stat din partea guvernelor europene de 60 de ani, dar niciuna nu oprește utilizarea subvențiilor străine pentru cumpărarea firmelor din blocul celor 27 de națiuni.

„Europa este deschisă pentru afaceri, dar veniți și faceți-o într-un mod corect și transparent”, a spus ea.
De asemenea, Comisia face eforturi pentru a promova acordul cuprinzător al Chinei privind investițiile (CAI), recunoscând că va lupta pentru a asigura sprijinul din partea parlamentarilor UE, în timp ce Beijingul menține sancțiuni asupra a cinci dintre colegii lor.

Executivul UE crede în continuare că acordul, încheiat chiar la sfârșitul anului 2020, va ajuta la remedierea legăturilor economice dezechilibrate. Dar perspectivele sale s-au estompat.

„Procesul de ratificare nu poate fi separat de dinamica în evoluție a relației mai largi UE-China și, în acest context, sancțiunile de represalii chineze”, a declarat șeful comerțului UE Valdis Dombrovskis într-o conferință de presă.
Deocamdată, Comisia acordă acordului o revizuire juridică și o traduce în limbile UE, însă este probabil ca Parlamentul European să o evalueze doar în 2022.

Bilanțul drepturilor Chinei în Xianjiang pusese deja la îndoială acest acord chiar înainte de sancțiunile chinezești, cu social-democrați în adunarea UE cu sceptici.

„Partea chineză a calculat greșit”, a declarat, într-o conferință de presă, parlamentarul verzilor germani Reinhard Buetikofer, unul dintre cei cinci membri ai parlamentului pe lista neagră, adăugând că nu se aștepta la ratificare timp de cel puțin doi ani.

Bernd Lange, președintele comisiei comerciale a parlamentului, a declarat că acordul este „în păstrare” și va rămâne acolo pentru o lungă perioadă de timp.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel susțin acordul, dar CAI va fi ratificat numai după alegerile germane din septembrie, când Merkel va fi demisă.

Acest lucru ar putea face diferența, mai ales dacă Verzii fac parte din următorul guvern de la Berlin.

Cu toate acestea, China are încă aliați puternici ai UE.

Ungaria a blocat pentru a doua oară o declarație a UE care critica noua lege a securității Chinei în Hong Kong, au spus diplomații, într-o măsură care ar putea submina eforturile de confruntare a reducerii libertăților din fosta colonie britanică.

UE, care își propune să sprijine Marea Britanie și Statele Unite în respectarea drepturilor omului în Hong Kong, trebuiau să lanseze declarația oficială luni, într-o reuniune a miniștrilor de externe ai UE.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata