UE înăspreşte regulile de protecţie împotriva anemiei infecţioase ecvină

Uniunea Europeană (UE) a declarat că va întări măsurile luate de autorităţile române pentru a preveni răspândirea anemiei infecţioase ecvine (AIE) la alte state membre, informează revista Horsetalk, din Noua Zeelandă.

Cazuri ale acestei maladii, cunoscute şi sub denumirea de „febra de mlaştină”, cu declarare obligatorie în Europa, constatate şi în Marea Britanie, au fost identificate în ultimele luni la cai exportaţi de România. Printre măsurile mai severe se numără dubla testare a cailor înainte de a părăsi România. Totodată, se va permite numai exportul cailor din crescătoriile certificate ca neavând cazuri de AIE.

Decizia UE de a ajuta România se bazează pe o propunere a Comisiei Europene, care a fost aprobată de statele membre cu prilejul unei reuniuni de două zile a Comitetului permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală. Reuniunea a convenit, de asemenea, o serie de alte măsuri, cu scopul de a proteja sănătatea animalelor şi sănătatea publică în cadrul UE.
Anemia infecţioasă ecvină este o maladie virală care afectează caii, măgari şi catârii. Este endemică în România şi unele norme sunt deja în vigoare pentru a preveni răspândirea sa prin intermediul circulaţiei animalelor.

„Cazuri recente de AIE la cai s-au transmis din România în alte state membre, iar un raport publicat de o misiune de inspecţie veterinară a arătat că eforturile depuse de autorităţile române pentru a controla boala vor beneficia de măsuri ulterioare din partea UE,” a informat Uniunea.
„Ecvinele din România vor fi în prezent transportate în alte state membre numai de la ferme care sunt certificate ca fiind fără cazuri de AIE şi sub un regim cuprinzător şi specific, care include dubla testare înainte de expediere”, mai precizează forul european.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata