UE nu şi-a îndeplinit obligaţiile în contextul crizei din Grecia

Fostul preşedinte al Franţei şi fost preşedinte al Convenţiei Europene, Valéry Giscard d’Estaing, se declară nemulţumit de lipsa de angajare a liderilor din zona euro în favoarea unei solidarităţi care să mobilizeze întreg continentul, scrie ziarul elveţian Le Temps.

El critică, de asemenea, angajarea FMI în rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntă Grecia. ‘Nu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este cel care trebuie să rezolve criza greacă. Această responsabilitate revine zonei euro’, a declarat d’Estaing, cu ocazia celui de-al doilea Forum al orologeriei de lux de la Cologny (Geneva), la sediul World Economic Forum (WEF).

Arhitectul Constituţiei europene, care a fost respinsă de francezi în 2005, se teme că această criză va mai dura ceva timp. Totuşi, potrivit acestuia, nu trebuie făcut ‘un caz’ din amestecul FMI în afacerile „Celor 16”. Dacă acest lucru ‘facilitează prezentarea dosarului’ în faţa opiniei publice germane, extrem de reticentă faţă de acordarea unui sprijin financiar Atenei, cu atât mai bine, explică d’Estaing, dar rolul FMI trebuie să se oprească acolo.

Giscard d’Estaing, care este şi unui din fondatorii sistemului monetar european în 1979, îşi aminteşte că la sfârşitul anilor 1970, Germania era deja foarte reticentă faţă de primirea Greciei în ceea ce se numea atunci Comunitatea Economică Europeană (CEE). ‘Dar o Europă fără Grecia ar fi fost ca un copil fără certificat de naştere’, afirmă fostul preşedinte, făcând referinţă la moştenirea culturală lăsată de poeţii, filosofii sau dramaturgii greci care au pus bazele culturii europene.

‘Germania a negociat extrem de bine ieşirea din criză şi face faţă importantelor scadenţe electorale din 9 mai’, a adăugat d’Estaing pentru a explica reţinerea afişată acum de Berlin. Această circumspecţie germanică nu este totuşi decât una din manifestările vizibile ale actualei divizări între vechile state ale continentului.

‘Dacă Uniunea Europeană nu şi-a îndeplinit obligaţiile, acest lucru se datorează faptului că nu are conducători implicaţi în demersul european’, afirmă fostul preşedinte al Convenţiei Europene. ‘Când şefii de stat şi de guvern se reîntorc de la o reuniune, ei nu sunt întrebaţi despre ce au reuşit să facă pentru progresul Europei, ci despre ce au obţinut pentru ţara lor’, adaugă acesta.

Giscard d’Estaing este absolut convins că euro nu se îndreaptă spre o prăpastie, deoarece o ieşire a Greciei sau a oricărei alte ţări din zona euro nu se poate face prin excludere. Zona euro s-ar distruge ea însăşi.
‘O părăsire a zonei nu poate fi luată în considerare decât dacă o ţară solicită chiar ea acest lucru’, afirmă d’Estaing, adăugând că Grecia nu are niciun interes să facă acest lucru deoarece condiţiile pe care i le-ar dicta FMI ar fi mult mai drastice decât cele impuse de Bruxelles. ‘Un asemenea scenariu nu este de luat în considerare decât într-o situaţie de catastrofă’, conchide acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata