UE pregăteşte o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe privind situaţia din Irak

Uniunea Europeană pregătește o reuniune extraordinară a miniștrilor de externe privind situația din Irak, care ar putea avea loc în această săptămână, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al șefei diplomației europene, Catherine Ashton, informează AFP și Reuters.

După reuniunea de marți a ambasadorilor UE, ‘Catherine Ashton este gata să organizeze în această săptămână o întâlnire a miniștrilor de externe europeni și verifică cu statele membre dacă acest lucru este posibil’, a afirmat oficialul citat, în condițiile în care Franța și Italia au cerut în ultimele zile o reuniune de urgență în legătură cu solicitarea de arme de către kurzii irakieni care luptă împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI).

Potrivit Reuters, în cadrul reuniunii ar urma să fie abordate subiecte precum Irakul, Ucraina și Fâșia Gaza.

O sursă din Ministerul de Externe italian a declarat că reuniunea miniștrilor de externe UE ar putea fi organizată în această săptămână sau cel mai târziu luni și marți săptămâna viitoare.

Marți, ambasadorii UE s-au reunit pentru a coordona acțiunile din Irak, dar și din Ucraina și Fâșia Gaza. Ei au fost de acord să ‘consolideze urgent coordonarea de ajutoare umanitare și accesul la populațiile strămutate’ în Irak, precum și să le permită statelor membre care doresc să livreze arme combatanților kurzi să facă acest lucru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata