UE – Rusia: următorul nivel de cinism

Atunci când, în august 2008, trupele ruseşti se îndreptau în pas cadenţat spre Tbilisi, a întervenit preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene (UE), Nicolas Sarkozy, care, în numele tuturor europenilor, a convenit cu Rusia asupra păcii.

Din păcate, Moscova încalcă în mod perseverent acest pact, iar Sarkozy a făcut acum un gest care ar putea înlesni şi mai mult o viitoare ofensivă din partea Rusiei, notează critic publicaţia cehă Lidovky.
Francezii vor vinde ruşilor portavioane de ultimă generaţie ‘Mistral’, cu ajutorul cărora, după cum a subliniat cu satisfacţie generalul rus Vladimir Vâsoţki, transbordarea în Georgia a soldaţilor Flotei Ruse de la Marea Neagră va dura nu 26 de ore, ci doar 40 de minute.

Până acum, niciun membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu s-a încumetat să înarmeze Moscova. Francezii, însă, au deschis uşa şi altor potenţiali vânzători de arme, care ‘mai au încă un pic de ruşine’, subliniază publicaţia cehă, numind în acest sens Germania şi Italia.
Lidoviky aminteşte că Bruxellesul reuşise să le ‘vândă’ ţărilor din Europa Centrală şi de Est Constituţia europeană, descriind-o tocmai ca un mijloc de apărare în faţa expansiunii ruse.

Acum, cei care au gândit şi au promovat în acest mod respectiva Constituţie desfăşoară o politică prorusă, după ce şi-au asigurat o mare mare influenţă politică şi economică exclusiv pentru sine.
Potrivit publicaţiei cehe, Franţa tratează politica externă paneuropeană într-un mod care ar putea constitui un model negativ de inspiraţie şi pentru alte ţări ale UE. De obicei, 1 plus 1 fac 2. Din păcate, în toate problemele ce ţin de politica UE, este practicată o abordare ce contravine logicii normale, conchide Lidovky.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata