UE şi aşa-zisa ameninţare pentru ouăle britanice

22

Spre dezamăgirea ziarelor de scandal şi a zvoniştilor, Parlamentul European a confirmat că amendamentele la propunerile UE de etichetare a alimentelor, adoptate de legislativ, nu înseamnă interzicerea vânzării ouălelor la duzină şi nici afişarea pe etichetele pachetelor a numărului de produse alimentare conţinute în ele, scrie ziarul britanic The Independent.

Toată isteria a pornit de la un articol din ziarul The Mail de duminică, unde stătea scris cu litere mari că UE este pe cale să interzică vânzarea de ouă la duzină iar vânzătorii vor fi obligaţi să cântărească marfa şi să o vândă la kilogram. Ziarul afirma că membrii PE ar fi pus capăt excepţiei britanice de la regula europeană care interzice vânzarea produselor după cantitate, obligând astfel la afişarea pe pachet a gramajului în loc de numărul de bucăţi.

Publicaţia adăuga, de asemenea, că acesta ar putea fi primul test pentru premierul David Cameron în a-şi ţine promisiunea sa prelectorală de a apăra interesele britanice în Europa.
Federaţia Brutarilor avertiza chiar că ar putea fi prea târziu pentru a mai salva atât de popularele vânzări de ‘pachete de 6 chifle’ iar secretarul de stat la mediu, Caroline Spelman, s-a lăsat atrasă şi ea în dispută, afirmând că decizia este ‘contra bunului simţ’.

Istoria nu era însă ceea ce părea. Ea a început dintr-un demers al UE de reorganizare a etichetării alimentelor, prin care a fost respins sistemul de etichetare tip semafor sprijinit de promotorii campaniilor pentru sănătate, fiind însă întărite reglementările legate de originea alimentelor şi soluţionate alte probleme precum afişarea obligatorie a acizilor graşi trans şi a greutăţii alimentelor.

Nimeni în afară de PE nu a observat însă că reglementarea referitoare la greutate nu va scoate în afara legii alte tipuri de descrieri, precum cantitatea. Astfel, pachetele de ouă vor trebui să indice greutatea, însă ouăle vor putea fi vândute în continuare la duzină sau jumătate de duzină, aşa cum arăta şi deputatul european Renate Sommer, care se ocupă cu promovarea acestor reglementări în parlament.

Organizaţia Consumatorilor Europeni afirma că toată sperietoarea s-a bazat pe informaţii greşite, potrivit unui purtător de cuvânt, o mare parte a mass-media europene începând acum să înţeleagă dimensiunile şi inexactitatea multora din informaţii. Un bun exemplu este istoria cu interzicerea vânzării ouălelor la duzină, care este nu doar inexactă ci totodată distrage atenţia de la problema reală.

Votul din parlament avea în vedere în primul rând etichetarea în sistem semafor şi asigurarea de informaţii mai exacte pentru consumatori, însă datorită deformărilor a ajuns să fie considerat un vot pentru etichetarea alimentelor drept ‘periculoase’ sau interzicerea vânzării la duzină, adăuga purtătorul de cuvânt.

Interpretări greşite de acest fel au mai existat şi până acum, de exemplu atunci când politicianul britanic Nigel Farage a acuzat acordul european pentru spaţiul aerian unic de împiedicarea ridicării restricţiilor de zbor, cu ocazia norului de cenuşă, deşi fiecare ţară putea decide ea însăşi asupra ridicării restricţiilor sau atunci când un inspector prea zelos a retrimis în Spania un transport de căpşuni pe motiv că erau prea pătrate iar potrivit reglementărilor UE căpşunile clasa I trebuie să fie ovale, deşi în realitate căpşunile respective puteau fi vândute ca neclasificate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata