Ultimul KGB-ist al Ucrainei vrea o lege a lustraţiei

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei deţine informaţii secrete despre mulţi politicieni ucraineni, a declarat fostul şef al Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), liderul iniţiativei civile ‘Reînnoirea ţării’, Valentin Nalivaicenko.

Această declaraţie a fost făcută la un post de televiziune ucrainean, a doua zi după ce Nalivaicenko urcase împreună cu ex¬preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, pe cel mai înalt punct al ţării, vârful Goverla. Se pare că ‘portocaliii’ intenţionează să escaladeze nu doar vârfurile muntoase, ci şi cele ale puterii locale, notează cotidianul rusesc Novâie Izvestia.

Înainte de escaladarea de sâmbătă, Iuşcenko a ţinut să sublinieze că această acţiune este realizată nu de ‘turişti, ci de patrioţi, care au o atitudine plină de respect faţă de una dintre cele mai mari sărbători naţionale ale ţării’. Tradiţia cuceririi acestei culmi montane debutase cu 20 de ani în urmă, de ziua proclamării suveranităţii statului ucrainean.

‘Pentru ca patrioţii ţării să se unească în sfârşit, sunt dispus să zbor chiar şi pe Marte’, a declarat la rândul său Nalivaicenko. Referitor la arhivele KGB, realizate pe vremea URSS de aşa-zişii ‘turnători’, Nalivaicenko a subliniat că este necesar să se abordeze la nivelul legislaţiei ucrainene, la fel ca în majoritatea statelor europene, problema responsabilităţii juridice a celor care au condus unităţile KGB din Ucraina, care i¬au persecutat pe studenţi şi pe aşa-zişii disidenţi, care au contrafăcut multe documente şi au trimis oameni după gratii.

‘Aceasta este o problemă ce ţine de responsabilitatea juridică’, a declarat Nalivaicenko. Tentative de a iniţia o lege a lustraţiei în Ucraina au fost întreprinse încă la începutul anilor 1990. Însă, nici atunci, nici în 2005, când forţele portocalii au încercat să treacă prin parlament proiectul de lege corespunzător, şi cu atât mai mult acum, când în anturajul lui Viktor Ianukovici există numeroşi oameni care s-au aflat la putere şi pe vremea URSS, nimeni nu este interesat de o asemenea lege.

Pentru că, subliniază cotidianul rus, puţini politicieni din Ucraina vor trece acest test. De exemplu, secrie Novâie Izvestia, acelaşi Viktor Iuşcenko a efectuat stagiul militar obligatoriu la grăniceri, care făceau parte din sistemul KGB, în timp ce Valentin Nalivaicenko a studiat la prestigioasa secţie ‘Limba rusă ca limbă străină’ din cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii Şevcenko, unde tinerii ‘colaborau’ şi aveau grade.

De altfel, în 2008, Nalivaicenko însuşi a recunoscut în faţa jurnaliştilor să el studiase şi în cadrul Institutului KGB, ‘Iuri Andropov’, unde a primit a doua diplomă de studii superioare. ‘La Institut eram ultimul student din Ucraina. Aveam de ales: să rămân acolo (în Rusia) sau să mă întorc. Mi-am spus: părinţii mei sunt în Ucraina, trebuie să mă întorc’, declara la acea dată fostul şef al SBU.
În opinia directorului Centrului de studii politice şi conflictologie de la Kiev, Mihail Pogrebinski, ‘o lege a lustraţiei este contraproductivă pentru Ucraina, care îşi doreşte o minimă unitate’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata