Un europarlamentar cere un depozit de deşeuri nucleare în Bulgaria

Bulgaria a fost îndemnată să construiască un depozit pentru deşeuri nucleare, informează miercuri (24 februarie 2010) ziarele sofiote Dnevnik şi Sega.

Europarlamentara Rebecca Harms, din grupul Verzilor, a condiţionat acordarea unor despăgubiri Bulgariei pentru închiderea primelor patru reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui de construirea unei gropi pentru asemenea deşeuri.

Harms a prezentat ieri în Comisia pentru industrie, cercetări şi energie a Parlamentului European un raport referitor la cele 300 de milioane de euro menite să ajute Bulgaria în procesul de scoaterea din exploatare a unităţilor 1-4 ale centralei închise înainte de termen din motive legate de siguranţă. Ea a insistat ca guvernul bulgar să folosească 120 milioane de euro din aceste fonduri pentru a crea un depozit de deşeuri nucleare.

În prezent, Bulgaria trimite în Rusia combustibilul utilizat la cenrala de la Kozlodui, ceea ce – în opinia Rebeccăi Harms – creşte dependenţa energetică a ţării faţa de Moscova. ‘Nu se poate ca o ţară care doreşte să dezvolte energia nucleară să nu aibă o strategie pentru depozitarea deşeurilor sale nucleare’, a afirmat europarlamentara.

Ea a insistat că guvernul trebuie să-i informeze pe cetăţeni despre planurile sale privind stocarea combustibilului utilizat. Întreaga strategie nucleară a Bulgariei creşte dependenţa ţării faţă de Rusia, a subliniat Harms. Ea a amintit şi planurile Sofiei de a construi o nouă centrală în oraşul Belene, în colaborare cu compania rusă Atomstroiexport, care face parte din grupul Gazprom.

‘Este o trădare a intereselor naţionale să susţii la Bruxelles că vrei să-ţi limitezi dependenţa faţa de Rusia şi în acelaşi timp să închei contracte pe termen lung cu Gazprom’, a mai spus Harms. Aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, preşedintele bulgar, Gheorghi Pârvanov a reacţionat ferm la declaraţiile europarlamentarei.
‘În nici un caz nu sunt de acord, noi avem un mecanism pentru transportarea şi depozitarea combustibilului nuclear utilizať, a spus Pârvanov, rugat să comenteze afirmaţiile că Bulgaria trebuie să construiască un depozit de deşeuri nucleare.

Vladimir Urucev, europarlamentar din partidul GERB, la putere în Bulgaria, a spus că Harms are dreptate că în Bulgaria nu există condiţii pentru depozitarea unor deşeuri nucleare, dar a adăugat că realizarea unui astfel de depozit nu face parte din agenda actuală a ţării. Ideea Bulgariei este ca aceste 120 milioane de euro să fie folosite pentru creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea energiei din surse regenerabile, iar restul de 180 milioane de euro – pentru scoaterea din exploatare a celor patru reactoare oprite.

Urucev a spus că el şi colegii lui bulgari vor încerca s-o convingă pe Harms s㬺i schimbe abordarea şi a avertizat că dacă Verzii europeni reuşească să blocheze acordarea acestor fonduri Bulgariei, este posibil să se ridice voci în favoarea redeschiderii celor patru reactoare oprite.
Cotidianul Sega aminteşte că opt state europene, printre care România şi Bulgaria, poartă negocieri în vederea găsirii unei soluţii pentru îngroparea definitivă a deşeurilor radioactive din ţările ce deţin reactoare.

Influenta publicaţie britanică susţinea, citând surse europene, că depozitul subteran ar putea fi construit undeva în sud-estul Europei. Oficialii de la Bucureşti şi Sofia au respins posibilitatea construirii pe teritoriul lor a unui asemenea depozit de deşeuri radioactive.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata