Un vis utopic devine în Franţa un teren de luptă

Un vis utopic al unei noi comunităţi urbane, construit la Grenoble (estul Franţei) în anii ‘70, s-a transformat încet într-o zonă săracă, plină de tineri fără ocupaţie, care în urmă cu 3 săptămâni a fost incendiată, scrie cotidianul american New York Times în ediţia sa de duminică.

După ce Karim Boudouda, un tânăr de origine nord-africană a jefuit, alături de prietenii săi, un cazino, bărbatul a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia. În noaptea următoare, Villeneuve, un cartier din Grenoble, a explodat.
Mulţimea înfuriată a incendiat 100 de autoturisme, a avariat un tramvai şi a ars o anexă a primăriei. Poliţia, secondată de scutieri, a răspuns într-o manieră dură, folosind elicoptere şi camere video la faţa locului şi efectuând o serie de arestări în mai multe raiduri.

Preşedintele Nicolas Sarkozy, cu o popularitate în scădere în sondajele de opinie, s-a folosit rapid de evenimente pentru a le transforma într-un simbol al unei noi campanii de intransigenţă în privinţa imigraţiei şi infracţionalităţii.
La 30 iulie, la aproximativ 10 zile după revolte, preşedintele a zburat la Grenoble pentru a ţine un discurs dur în care condamna violenţa şi dădea vina pe ‘imigraţia insuficient reglementată’ care a dus la ‘un eşec al integrării’.

El a promis totodată refuzarea cetăţeniei automate la 18 ani francezilor născuţi din părinţi imigranţi, dacă aceştia sunt delincvenţi juvenili. De asemenea, Sarkozy a precizat că va priva de cetăţenia franceză pe cetăţenii născuţi în străinătate dacă aceştia au fost condamnaţi pentru că ar fi ameninţat sau ar fi agresat un ofiţer de poliţie, sau pentru infracţiuni cum ar poligamia sau circumcizia feminină, foarte răspândite în Africa de Nord.

Pe de altă parte, Villeneuve, sau ‘oraşul nou’, îşi are originea directă în tulburările sociale a revoltei studenţeşti din mai 1968. Oameni dornici de schimbări sociale, de aici dar şi din Paris şi din alte oraşe, au venit la Grenoble pentru a crea un cartier de blocuri, parcuri, şcoli, care beneficiază de servicii de sănătate şi locale, în acest oraş de 160.000 de persoane, la intersecţia spectaculoasă a două râuri şi a trei lanţuri muntoase, la poalele Alpilor francezi.

Villeneuve a fost un amestec atent de locuinţe private şi de stat, inclusiv de locuinţe subvenţionate pentru familiile cu venituri mici, care beneficiază de filiale ale primăriei, dar şi de o societate care are grijă de spaţiile publice, oferind în acelaşi timp rezidenţilor servicii în domeniul construcţiilor, instalaţiilor şi de văruit la costuri moderate.

Villeneuve a început să se deterioreze în anii 1990, iar rezidenţii săi au devenit şi mai săraci şi mai afectaţi de şomaj, în condiţiile în care imigranţii din fostele colonii din Maghreb şi din Africa neagră au modificat echilibrul iniţial social şi economic. Unii dintre cei care şi-au putut permite să plece au făcut-o, iar populaţia de aproape 16.000 de persoane a scăzut la nivelul actual de 12.000.

Trei dintre cele nouă şcoli care existau iniţial au fost închise. Liniştite în timpul zilei, spaţiile deschise din Villeneuve au fost preluate din ce în ce mai mult pe timp de noapte de bande de şomeri tineri ai căror părinţi au venit aici din Maghreb.
Acum, în Villeneuve există droguri şi arme, şi o creştere accentuată a cazurilor de agresiune şi de jaf, declara Vincent Manuguerra, care a trăit în acest cartier până în 1996 şi încă mai lucrează aici.

După revoltă, Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, l-a concediat pe şeful poliţiei locale. Este a treia înlocuire în acest post în 3 ani. Pentru Michel Destot, primarul socialist din Grenoble, demiterea a fost nedreaptă. Grenoble mai are nevoie de ofiţeri de poliţie, explică el.
Poliţa şi-a pierdut 17% la sută din forţele sale din 2002, după ce Sarkozy, pe atunci ministru de Interne, a redus drastic numărul poliţiştilor. Primarul este în plus de părere că Sarkozy s-a folosit de situaţia din Villeneuve în scopuri politice, deşi problemele sunt mai profunde şi la nivel naţional.

Insistenţa cu care Sarkozy vorbeşte despre securitate pare să fi fost bine planificată, gata pentru scânteile furnizate de Villeneuve şi de un alt atac asupra poliţiei din St.-Aignan după ce un rom a fost împuşcat mortal în timpul unei alte urmăriri cu maşini. Pe de altă parte, aminteşte New York Times, sondajele de opinie indică faptul că măsurile lui Sarkozy se bucură de un sprijin larg în rândul populaţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata