Uniunea Europeană suspectează compania publică de energie a Bulgariei că a impus restricţii ilegale la revânzarea electricităţii

Uniunea Europeană (UE) suspectează compania publică de energie a Bulgariei de încălcarea legislației comunitare, prin faptul că a impus restricții teritoriale la revânzarea electricității, informează marți DPA.

Prețurile la energie sunt un subiect sensibil în Bulgaria, unde anul trecut protestele de masă generate de facturile ridicate și salariile mici au dus la demisia guvernului, menționează agenția de presă germană.

Comisia Europeană a avertizat marți Compania bulgară de energie (BEH) că ‘ar putea obstrucționa competiția prin impunerea de restricții cu privire la locurile unde poate fi revândută electricitatea pe care o furnizează’, se arată într-un comunicat al executivului de la Bruxelles.

Potrivit Comisiei, BEH stipulează în majoritatea contractelor fie că producția sa de curent poate fi revândută numai în interiorul Bulgariei sau poate fi exportată. Contractele includ de asemenea mecanisme de ‘monitorizare și pedepsire’ a clienților care nu respectă aceste prevederi.

‘Conform constatărilor provizorii ale Comisiei, aceste restricții teritoriale constituie un abuz de poziție dominantă din partea BEH’, se precizează în comunicat, care mai afirmă că astfel de comportamente reduc eficiența și ridică bariere comerciale artificiale.

Executivul UE a lansat anul trecut o investigație separată cu privire la BEH, sub bănuiala că aceasta și subsidiarele sale îi împiedică pe competitori să acceseze infrastructuri-cheie de gaz din Bulgaria. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata